„Две съюзнически страни развиват отношения на стратегическо партньорство и споделят

...
„Две съюзнически страни развиват отношения на стратегическо партньорство и споделят
Коментари Харесай

МВнР: Заместникът на Майк Помпео даде България за пример в НАТО

„ Две съюзнически страни развиват връзки на стратегическо партньорство и споделят общи демократични полезности “. Това съобщи българският външен министър Екатерина Захариева по време на взаимната си конференция със заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан, оповестиха от Министерство на външните работи.
В отговор Съливан добави, че връзките сред България и Съединени американски щати са по-силни от всеки път и не престават да укрепват. „ За нас е значима сигурността на България като наш съдружник в НАТО “, сподели американският посланик. Той напомни, че през 2019 година България ще означи 15 години от участието си в НАТО. „ А страната ви е мощен съдружник и доста значим сътрудник и другар в района “, акцентира той.
Пред медиите вицепремиерът разкри, че един от главните акценти в диалога сред двамата и водените от тях делегации са били опциите за възстановяване на комерсиалните връзки сред страните ни. „ По време на диалога Джон Съливан напомни неедократно, че е бил заместител секретар по търговията. Двамата се съгласихме, че макар растежа в стокообмена има още доста капацитет в връзките ни “, сподели тя.
Министър Захариева е сложила на събеседника си и въпроса за подписване на обществена конвенция сред двете страни. „ Той е доста значим за нашите сънародници в Съединени американски щати “, акцентира Екатерина Захариева. Друга тематика на диалозите е отпадането на визите за пътуващи към Съединени американски щати българи.
„ Искам да благодаря на Съединени американски щати за положителното съдействие в тази посока и да изразя вяра, че България в скоро време ще бъде третирана като другите европейски страни и в близко бъдеще ще се стигне до отпадане на визите за наши жители “, сподели тя.
По време на диалозите министър Захариева сложи също въпроса за поддръжката на Съединени американски щати за приемането на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване. „ Смятам, че постоянна народна власт се гради върху постоянна стопанска система, по тази причина участието ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е наш приоритет. Нещо повече – българският бизнес е подготвен и към този момент взе участие в доста органи и принадлежности на организацията, а държавното управление има стратегия “, уточни вицепремиерът.
В отговор на журналистически въпроси двамата подчертаха, че за България е стратегически значимо да сътвори диверсификация на енергийните трасета и източници. „ Променената енергийна тактика на България, с която взехме решение да участваме с 20% в терминала за полутечен газ в Александруполи е още една гаранция за това “, акцентира министър Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР