Две са основните отлики между двата вида ядрени оръжия –

...
Две са основните отлики между двата вида ядрени оръжия –
Коментари Харесай

Колко опасни са тактическите ядрени оръжия

Две са главните отлики сред двата типа нуклеарни оръжия – разграничават се по своята разрушителна мощност и далекобойност. Тактическите атомни оръжия, както подсказва и самото им име, служат за обезпечаване на тактическо преимущество на бойното поле. В взаимозависимост от определения вид те могат да се употребяват в относителна непосредственост до позициите на личните бойни елементи, т.е. да заместят употребяваните в сраженията стандартни оръжия, само че със доста по-голям резултат, защото разрушителната им мощ е доста по-голяма от тази на елементарните артилерийски снаряди. Възможни цели на оръжията с тактически нуклеарни бойни глави биха могли да са да вземем за пример противников бойци или инфраструктура наоколо до фронта, да вземем за пример за прекъсване на нахлуване.

Стратегическите нуклеарни оръжия служат за нуклеарно въздържане. Те могат да поразяват цели на разстояние няколко хиляди километра благодарение на междуконтинентални ракети и имат неведнъж по-голяма разрушителна мощ от атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 година.

Променлива ударна мощност, необятно приложение

Взривната мощ на тактическите нуклеарни оръжия нормално варира сред 0,3 до над 50 килотона тротилов еквивалент. За съпоставяне: атомната бомба, хвърлена над Хирошима, е имала ударна мощност, равняваща се на 16 килотона – 16 хиляди тона.


Всичко за Вашата сватба

Тактическите нуклеарни бойни глави имат относително необятно приложение – могат да се придвижват от ракети, които другояче се употребяват за превозване на стандартни експлозиви. само че мога също по този начин да бъдат изстрелвани от кораби или да бъдат пускани от самолети. Повечето тактически нуклеарни оръжия се инсталират на системи за доставка с обхват до 100 километра. Възможно е обаче разширението на тяхната далекобойност до няколкостотин километра.

Русия доста превъзхожда Съединени американски щати при този тип оръжия

Броят на тактическите нуклеарни оръжия в запасите на Съединени американски щати и Русия внезапно понижа след края на Студената война. Експертите считат, че Русия към момента разполага с 1800 до 2000 такива нуклеарни оръжия. Запасите на Съединени американски щати са до 10 пъти по-малки, като половината от тях се намират в Европа. Те са ситуирани в 6 бази в пет страни: – в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg