Две разследвания за държавна измяна и шпионаж в полза на

...
Две разследвания за държавна измяна и шпионаж в полза на
Коментари Харесай

ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА: Шпионажът на Весела Чернева срещу България води към Кирил Петков

Две следствия за държавна измяна и шпионаж в интерес на друга страна могат безусловно да взривят кабинета ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, настояват източници на „ Филтър “ от прокуратурата и Народното събрание.

Първото е досъдебно произвеждане против съветничката на някогашния министър председател Кирил Петков – Весела Чернева, която е уличена, че е издавала държавни секрети на Северна Македония.

Второто следствие към момента е на стадий инспекция в прокуратурата и ДАНС. То е против самия Петков и другия съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев поради записите от националното им заседание, в което настояват, че ще сменят шефове на служби и са съгласували дейностите си с непознати посолства.

За разлика от Кирил Петков, Василев към този момент е министър на финансите в по този начин наречения експертен кабинет, в действителност перверзна прегръдка в името на властта.

И двата случая са свързани с националната сигурност, стана ясно от чуването на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев в Народното събрание предходната седмица. А съгласно депутатите Петков, Василев и Чернева са работили под диктовката на американското посолство от времето, когато дипломат беше Херо Мустафа, която смяташе, че процесите в страната би трябвало да минават през нея.

Именно Мустафа е оказвала засилен напън Северна Македония да се причисли към Европейския съюз. Независимо, че не извършва условията за това и работи срещу ползите на България. През ул. „ Козяк “, на която се намира американското посолство, по това време минаваше и контролът над шефовете на спецслужбите.

И двата проблема са доста деликатни и могат да доведат до интернационалните кавги и турбулентност в политиката у нас, безапелационни са осведомени с следствията.

В Народното събрание Пламен Тончев разкри дребна част от обстоятелствата по следствието против Чернева. Докато е била консултант на Петков, тя е работила като разузнавач в интерес на Скопие. Северна Македония има полза от повдигане на ветото за участие в Европейския съюз, което България наложи.

ДАНО работи по Чернева още до момента в който е заемала поста в кабинета на премиера Кирил Петков. Още тогава Има Такъв Народ предизвести, че тя води паралелна външна политика зад тила на титуляря тогава министър Теодора Генчовска от квотата на партията на Слави Трифонов.

Реклама

Това беше и формалният мотив Има Такъв Народ да изтегли министрите си и да смъкна държавното управление на четворната коалиция.

Какво знаят ДАНС и прокуратурата?

Весела Чернева е съгласувала позицията на България по случая с ветото над Северна Македония, и то с най-висши представители на властта в Скопие. Изпращала е мейли с класифицирана информация, които след това пробвала да изтрие от компютъра си.

Всъщност с имейла Чернева предлага текст, който планува правата на българите и включването им в конституцията на Северна Македония, както и договорът за добросъседство от 2017 година, да бъдат извадени от договарянията. Тогава тя взе участие в процеса като член на експертна група.

Компютърът обаче е конфискуван и мейлите – възобновени. Безпрецедентният теч на информации срещу ползите на страната е дал съображение за наказателно гонене, по което обаче още няма обвинявания, тъй като се събират още доказателства, Според източниците на „ Филтър “ и сегашните са задоволителни за обвиняване към Весела Чернева, само че следите насочват и не престават към Кирил Петков, който тогава беше министър-председател.

Причината беше посочена внимателно и от шефа на ДАНС при чуването му в Народното събрание.

„ Действията на това лице не са осъществявани без знанието на неговия началник “, безапелационен беше Пламен Тончев.

Скандалите към Северна Македония и работата на Петков и Чернева за влизането на страната в Европейски Съюз макар разпоредбите и ветото са обществени повече от година.

Весела Чернева се занимава с външна политика от десетилетия. Работила е като референт за Германия в Министерство на външните работи, била е политически секретар в българското посолство във Вашингтон по време на държавното управление на Иван Костов, представител на Външно в първия кабинет на ГЕРБ.

Сочена е за един от дипломатите, които са правилни на политиката на Съединени американски щати, което проличава и в паралелната й позиция и отношение към Северна Македония при държавното управление на Кирил Петков.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР