Две последователни музикални четения на текстове от Георги Марков, Стефан

...
Две последователни музикални четения на текстове от Георги Марков, Стефан
Коментари Харесай

Текстове на Георги Марков ще звучат в бомбоубежище

Две поредни музикални четения на текстове от Георги Марков, Стефан Бочев и Георги Господинов в осъществяване на Искра Ангелова, Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов под наслов „ Гората на ужасите “ ще се състоят на 2 и 3 юни в столицата. Сборният пункт за събитието е в 17.45 ч. на моста „ Раковски “ - ъгъла на бул. „ Сливница “ и ул. „ Г. С. Раковски “, откъдето публиката ще бъде отведена до скривалище-бомбоубежище.

„ Гората на ужасите “ е концепция на Искра Ангелова – актриса, публицист и лингвист, която тя осъществя дружно с музикантите Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов. Четенето е позиционирано на такова извънредно място, с цел да бъде заздравен паралелът сред текстове, писани преди доста години, и днешния ни ден, в подтекста на войната в Украйна.

Събитието ще се базира на едни от най-актуалните и през днешния ден текстове на убития в Лондон български публицист и публицист Георги Марков, на неговите писма към дамите му, както и на фрагменти от книгата на Стефан Бочев „ Белене: поверие за концлагерна България “ и от „ самосбъдващите “ се разкази пророчества на Георги Господинов, отдадени на онази необяснима и срамна линия в нашата народопсихология, която предава, вместо да спаси; убива, вместо да се грижи; завижда, вместо да се възхищава; унищожава, вместо да гради…

В този дръзновен синтез сред на пръв взор несъвместимите стилове, жанрове, истории и столетия Искра Ангелова ще работи със средствата на нов тип политически пърформанс-четене, който ще изрази паниката на днешния дистопичен свят посредством силата на словото и публицистиката. Човекът в тоя свят е на ръба на силите си, все по-самотен и комплициран, затворен в мазе подземен, изплашен, предаден от своите и пренебрегнат на изкуствения разсъдък и неговата възможна благосклонност. Засипван от (фалшиви) вести и информация, тайни теории и откровени злословия, на нашия съвременник към този момент са му отказани и опция за бягство в „ обетованата земя “, и татковина – той се скита из електронните сигнали на света и си спомня човещината през последните останали свидетелства за нея: книгите. И през непокътнатите писма.

Досущ като героя на Кафка („ Метаморфози “, „ Процесът “ и „ Замъкът “), новият сегашен човек в спектакъла ще чете в смут и ще произнася дружно с публиката пророческите сбъдвания на българските създатели от предишното и съвремието ни, повдига завесата Ангелова. Идеята е тези смразяващи със своята документалност разкази да се случат и да прозвучат на злокобно място, обвързвано с предишното ни и историята на България в един предходен интервал. На място – самото то удостоверение за други времена, когато свободата беше единствено фантазия и заглъхнал зов, споделя тя.

Всички паралели с днешната реалност ще бъдат оставени на феновете. Te ще могат да създадат своя персонален " нов " прочит на историята, която се написа още веднъж и още веднъж под натиска на действителността. В подтекста на разразилата се война в Украйна тези текстове звучат още по-плашещо настоящи. Надеждата на Искра Ангелова и нейните другари е, че изкуството и писаното слово ще останат.

Събитието е с подкрепата на НФК, директорката на 29-о учебно заведение Маргарита Милева и кмета на регион „ Сердика “ Тодор Кръстев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР