Две от най-великите и големи победи във Вечното дерби на

Две от най-великите и големи победи във Вечното дерби на ...

На този ден Левски - ЦСКА 0:5, ЦСКА - Левски 1:7


Две от най-великите и големи победи във Вечното дерби на България между Левски и ЦСКА са се играли на днешната дата – 23 септември. Интересен факт е, че "сини" и "червени" постигат най-големите си победи на тази дата.

Тъй като преди 21 години на същия този 23 септември на стадион “Васил Левски” играчите на Левски начело с легендарната си осмица Наско Сираков разпиляват своя съперник със 7:1.

Именно голмайстор номер едно в историята на “сините” е герой за своите, като изравнява рекорда на Христо Стоичков (5:0 на 1.10.1989г.), Никола Котков (5:2 на 7.07.1970 г.) и Димитър Йорданов - Кукуша (6:3 на 15.07.1962 г.), вкарвайки четири попадения във вечното дерби в рамките на една среща.

Илиан Илиев открива след красив гол със задна ножица. Петър Михтарски изравнява, но до почивката с попадения на Сираков (2) и Даниел Боримиров резултатът е 4:1. Боримиров и още два гола на Сираков през втората част, последният от които в самия край на мача, вкарват въпросното дерби в историята.

Така тимът от “Герена” не само изравнява рекорда си от седем попадения във вратата на вечния съперник в рамките на 90 минути, но и записва най-голямата си победа, тъй като предишната с Георги Аспарухов на 17-и ноември 1968 година e със 7:2.

Точно преди 68 година “армейците” записват исторически успех с 5:0, което е най-големият за тях срещу вечния съперник. През 1953 година герой за “червените” е Крум Янев, отбелязал два гола, докато Кирил Ракаров, Иван Колев и автогол на Димитър Илиев оформят разгромния успех на ЦСКА.

Припомняме, че през октомври 1989 година с четири попадения на Христо Стоичков, след като Трифон Иванов е открил резултата през първата част, “армейците” изравняват своя рекорд за най-голяма победа срещу “сините” с 5:0. Именно тези два успеха до ден днешен са най-големите за “червените” срещу своя вечен опонент.Източник: fakti.bg