Две от най-големите златодобивни компании в света водят преговори за

...
Две от най-големите златодобивни компании в света водят преговори за
Коментари Харесай

Най-голямата компания за добив на злато в света опитва да купи конкурент

Две от най-големите златодобивни компании в света водят договаряния за основаване на световна мощ в производството на благородния метал в най-голямата оферта за придобиване, оповестена от началото на новата 2023 година Листната на борсата в Съединени американски щати Newmont, която към този момент е най-голямата златодобивна компания в света по размер на добива, започва наддаване за 100% от своя австралийски съперник Newcrest, което прави оценка по-малката компания на 16.9 милиарда $.

Индикативната оферта бележи последния залп в прилива на консолидация във фрагментираната златна промишленост, която стартира, когато Barrick Gold, вторият по величина производител в света, подписа договорка за закупуване на Randgold за 6 милиарда $ през 2018 година

Акциите на Newcrest нарастнаха с 10% след новината до най-високото си равнище от май насам.

Предложението на Newmont ще бъде най-голямата договорка, оповестена до момента тази година, съгласно данни на Dealogic.

Том Палмър, австралийският основен изпълнителен шеф на основаната в Денвър Newmont, сподели, че договорката зависи от утвърждението на борда на Newcrest и регулаторните органи.

Комбинацията би обединила още веднъж двете компании след съвсем четвърт век разделяне. Базираната в Мелбърн Newcrest е основана през 60-те години на предишния век като австралийското поделение на Newmont и е отделена през 1990 година, откакто се слива с историческите златни активи на BHP.

Сделката ще сложи четири от петте най-големи златни мини в Австралия под контрола на една компания и ще изисква утвърждението на австралийското държавно управление.

Newcrest има мини в Австралия, Канада и Папуа Нова Гвинея и е била на радара както на Newmont, по този начин и на Barrick през последните години. Компанията още веднъж се трансформира в цел, откакто цената на акциите ѝ падна съвсем на половина сред април и септември предходната година. Дългогодишният основен изпълнителен шеф Сандип Бисуас се отдръпна през декември и компанията към момента не е показала непрекъснат заместител.

Newcrest сподели, че към този момент е отхвърлил една оферта с мотив, че е прекомерно ниска, само че не изключи да се ангажира с по-големия си съперник, който показа по-висока индикативна оферта в неделя.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзлатодобив рандеман на злато злато цена на златото придобиване ПоследниНай-четениКомпании 92 Най-голямата компания за рандеман на злато в света пробва да купи съперник Накратко 188 Вечерни вести: Рекорден срив на турската лира; Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система Енергетика 164 Зелените цели на Европейски Съюз възпират нови газови покупко-продажби със Съединени американски щати Хай-тек 200 ChatGPT може да „ разбие капитализма “... в случай че не се удави в него Компании 168 Renault-Nissan открехна вратата към общото си бъдеще и модели Пазари 2171 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Туризъм 332 „ Целият развой е сгрешен “: Нов опит за сполучлива реклама на дестинация България Бюджет и финанси 420 Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система за година Компании 1052 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Енергетика 528 Goldman Sachs предизвестява за иден дефицит на нефт Накратко 5560 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ Накратко 4457 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 4094 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 3329 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Политика 3176 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2945 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2435 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Пазари 2171 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Пазар на труда 1996 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Хай-тек 1976 Новата фикс идея на софтуерните колоси Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР