Две от най-големите руски банки са напът да придобият значителен

...
Две от най-големите руски банки са напът да придобият значителен
Коментари Харесай

Русия иска да заграби голямо икономическо влияние в балканска държава от ЕС

Две от най-големите съветски банки са напът да придобият забележителен акционерен дял в най-големия търговец на дребно в Хърватия - знак, че Москва уголемява обсега си в периферията на Европейския съюз, който от години се пробва да отблъсне съветските вложения.

Държавните Sberbank и VTB Group стартират да обръщат искове за към 1.4 милиарда евро в дълг към личния капитал на " Агрокор ", откакто компанията изпадна в неплатежоспособност предходната година на фона на изказвания за счетоводни измами.

Сделката стана допустима, откакто Sberbank заведе редица каузи в сурова борба, с цел да бъдат приети претенциите й. Делът, който към момента не е избран, ще надвиши съветските вложения в Хърватия след отделянето й от някогашна Югославия.

 Какво е икономическото въздействие на Русия на Западните Балкани?
Какво е икономическото въздействие на Русия на Западните Балкани?

И в кои браншове е съсредоточено то

Той ще даде на Москва нова опция да разшири въздействието си в район, който още преди рухването на комунизма се опита да се измъкне от орбитата й, пробвайки се да реализира по-висок витален стандарт и по-демократична система.

Sberbank твърди, че просто пази вложенията си и не е в бизнеса с поемането на властта във банкрутирали компании. Руският дипломат в Загреб обаче не пропусна опцията да означи политическото значение.

" Чудя се за какво вашите западни другари, ваши стратегически сътрудници, не пристигнаха при вас да ви оказват помощ с " Агрокор ". Русия още веднъж потвърждава, че е благонадежден другар на Хърватия и каквото и да би трябвало да създадем тук, ще го създадем, с цел да насърчим стабилността на вашата страна ", съобщи пред публицисти дипломат Анвар Азимов.

 Русия желае доста да усили въздействието си в Хърватия
Русия желае доста да усили въздействието си в Хърватия

Тъй като връзките сред Русия и Запада са в най-лошото си положение от времето на Студената война, всеки ход на съветските компании за увеличение на капиталовите, военните или други връзки в източните държави-членки на Европейски Съюз е подложен на прецизна инспекция от съдружниците.

Унгарското държавно управление, което се сблъска с Европейски Съюз поради демократичните полезности, си навлече рецензии през 2014 година, когато подписа контракт за 12.5 милиарда евро с съветската " Росатом " за разширение на нуклеарната централа в страната, тъкмо когато управляващите в Москва анексираха Крим от Украйна.

Подпомогната от Съединени американски щати за постигането на своята самостоятелност, Хърватия е мощен покровител на глобите на Европейски Съюз против Русия. И до момента в който съветските вложения се изливаха в прилежаща Сърбия и доминираната от етническите сърби част от Босна и Херцеговина, в Хърватия до момента те се лимитираха до хотели, бензиностанции на LukOil и дялове в няколко други компании.

Загреб отхвърли да вземе присъединяване в газопровода " Южен поток ", управителен от Москва, и дълго време отклоняваше интереса на съветските газови компании към рафинерията INA Industrija Nafte. Посланикът на Съединени американски щати в страната Робърт Кохорст съобщи, че ще бъде " неточност " INA да бъде продадена на съветска компания, критикувайки " разрушителната роля " на Русия в района.

През предходната година Sberbank се дистанцира от мненията на съветския дипломат Азимов, че съветската помощ зависи от съдействието с Москва. Главният изпълнителен шеф на банката Херман Греф заяви, че тя е поискала от Министерството на външните работи да обясни думите на Азимов, а отговорът е бил, че той показва персоналното си мнение.


"Агрокор " е най-голямата компания на Балканите и една от най-мощните в ЦИЕ

Руските банки излязоха в сцената, когато притежателят на " Агрокор " Ивица Тодорич трябваше да вземе заем за покупката на словенския съперник Mercator Poslovni Sistem през 2014 година

Бизнесменът, който трансформира " Агрокор " в най-голямата компания на Балканите, с 60 000 чиновници и доходи от 6.4 милиарда евро, беше упрекнат в машинация през октомври, откакто самостоятелен одит разкри стотици милиони евро скрити отговорности на компанията. Тодорич, който живее в Лондон, отхвърли всевъзможни злоупотреби, само че ще бъде екстрадиран в Хърватия, с цел да бъде изправен пред хърватски съд.

Докато отписванията към момента следва да бъдат избрани преди плануваните замени на дълг против дялов капитал, хърватският търговец на дребно съобщи, че кредиторите могат да разполагат с 4.7 милиарда $ при преструктурирането, което би трябвало да завърши до 10 юли.

Когато банките преобразуват дълга си, новата им благосъстоятелност ще бъде най-големият смесен дял в " Агрокор ", макар че хърватският министър на стопанската система Мартина Далич означи, че кредиторите нормално не остават дълготрайни притежатели на компании.

" Хърватия постоянно е била добър възпитаник на Съединените щати и Европейския съюз, само че тук пазарът надцака политиката. Парадоксът е, че тези съветски банки също могат да бъдат политически играчи до известна степен ", счита Зарко Пуховски, професор по политически науки в Загребския университет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР