Две нови научни изследвания, публикувани в научното списание Nature, предупреждават

...
Две нови научни изследвания, публикувани в научното списание Nature, предупреждават
Коментари Харесай

Гълфстрийм отслабва, а това ще доведе до бедствия и катастрофи

Две нови научни проучвания, оповестени в научното списание Nature, предизвестяват за нова опасност, надвиснала над света: прекъсването на теченията в Атлантическия океан, в това число Гълфстрийм .

Почти не минава ден, без да се появи ново изследване, предупреждаващо човечеството за наближаваща крах, но отслабването на Гълфстрийм е събитие с изключително застрашителни последствия .

Учените преди са свързвали проблемите с теченията в Атлантика с всичко от горещи талази в Европа до повишение на нивото на морето в крайбрежните американски градове.

Филмът " След утрешния ден " представяше апокалиптично злополучие, учредено на концепцията, че спирането на тези течения ще докара до рискови метеорологични феномени, последвани от голям спад на световните температури. Учените считат, че измененията в атлантическите течения сигурно са изиграли роля при започване на последната ледникова ера.

Системата от атлантически течения работят като транспортна лента за вода и носят топлота към Западна Европа.

Поток от топла вода пътува северно от Антарктида по течението Гълфстрийм, освобождавайки топлината си и по-късно потъвайки до дъното на океана и по-късно връщайки се на юг. Глобалното стопляне блокира този развой, което води да закъснение на теченията и до всевъзможни разстройства във времето.

Двете нови проучвания провокираха паника освен тъй като демонстрират доста намаляване на атлантическите течения, само че и тъй като те демонстрират промени, които преди са били предвиждани единствено в бъдещи компютърни симулации, в действителност се случват тъкмо в този момент.

Това е доста малко евентуално, само че това не значи, че въпросният филм е цялостна небивалица.

" След утрешния ден " явно е една доста рискова версия ", акцентира доктор Дейвид Торнали, академик по климата в University College London и съавтор на едно от изследванията.

" Науката споделя, че прекъсването - мощното намаляване на циркулацията в Атлантика - се е случило голям брой пъти в предишното и по време на последната ледена ера ", добавя ученият.

Колебанията в атлантическите течения в предишното са съдействали за огромни климатични промени, в това число са провокирали началото на последната ледникова ера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР