Две научни публикации отбелязват тази година завръщането на бобрите в

...
Две научни публикации отбелязват тази година завръщането на бобрите в
Коментари Харесай

За пръв път от над век учени установиха присъствие на бобри в България

Две научни изявления означават тази година завръщането на бобрите в българската природа, откъдето те се смятаха за изчезнали от към над век. Документираните през месец март бобри са разпознати като евразийски по данни от фотокапани и видео фрагменти на проучвателен екип на доктор Николай Коджабашев от Лесотехническия университет и специалисти на горското стопанство Бяла и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките. Към момента следва взимане на проби за генетичен разбор, защото има опция животните да са се преселили от прилежащи страни или да са скрита до момента по-стара българска популация.

Първото публично известие за данните, събирани през зимата на 2020-2021 г, е от екипа на доктор Коджабашев с отчет пред научна конференция през април в Шумен, където те показват информацията за завръщането на бобрите с фрагменти от фотокапан от предпазена зона " Ломовете ". Работата на екипа е минала 5-месечна критика и бе оповестена в на последния брой от септември на зоологическото списание " Acta zoologica Bulgarica ". Научно известие за завръщане на бобрите е в списание " Ecologia Balkanica " от проф. Николай Начев от Шуменския университет за доста близо до първото място, само че без снимков материал на бобър, а по наблюдения на следи от животните на терен.

Видео запис, възложен от научния колектив на доктор Николай Коджабашев
Научните данни на доктор Коджабашев и колектив, оповестени публично през септември, оповестяват за наличието на евразийския бобър Castor fiber Linnaeus, 1758 (Rodentia: Castoridae) в североизточната част на Дунавската низина на към 25 км по права линия от река Дунав край речното корито на Русенски Лом в границите на " Ломовете " - специфичната зона за запазване на мрежата " Натура 2000 " по Директивата за местообитанията. Първата информация за следи от живот активност на типа е от средата на септември 2020 година, а фоторегистрацията на субект е от април 2021 година През този интервал има сходни регистрации на бобри и в други прилежащи територии, което усилва възможностите за завръщане на типа в България по полуестествен метод. Новото открито находище съставлява най-южната точка в разпространяването на типа на Балканския полуостров и една от най-южните за Европа. Това е първият запис на евразийски бобър в България от повече от 150 години, като типът до момента е считан за липсващ в страната.

За " Дневник " доктор Коджабашев от Лесотехническия университет, чийто екип, в който вземат участие специалисти от горското стопанство Бяла и от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания, посочи, че има устни разкази за наблюдения на бобри и по протежението на Дунав в България, само че не и сигурни данни. Важно е наблюденията да са с фотографски запис, тъй като различаването на евразийския бобър от канадския не би било допустимо без такива свидетелства. Според него за доказаната от фотокапаните популация на територията на предпазена зона " Ломовете " е значимо да се извърши и генетичен разбор, с цел да се откри дали е реликтна локална група животни, или става въпрос за преселили се човеци от близки страни, където има стратегии за повторното заселване на типа. Като част от тези стратегии е регистрирано наличие на евразийски бобри на делтата на Дунав от 2010 година насам, както и в близки до България румънски реки и изкуствени канали.

За доктор Коджабашев опцията за недокументирана до момента реликтна популация е действителна поради отдалечеността на мястото от делтата на Дунав, устни свидетелства на локални хора за наблюдаване от 20 години насам, които биха били вероятни при най-малко две генерации от бобри, както и непотвърдени сведения от биолози от Германия. Ученият от ЛТУ посочи, че бобрите са изчезнали от България от към 1850 година, а сведенията за тях от преди този момент идват най-много от търговски архиви на Османската империя. Кожата им е била извънредно скъпа, по-скъпа даже от тази на риса, а българските бобри са се отличавали с черна кожа. Само генетичен разбор ще покаже дали бобрите край Русенски Лом са от този характерен българска популация или носят белезите на разселените през последните десетилетия в Румъния животни.

Д-р Коджабашев посочи, че заканите за бобрите в предишното са били както потреблението за храна, по този начин и използването на кожата и скъпите секреции на бобровите жлези във фармацията и парфюмерията. И до момента в доста страни по света има регламентиран лов на бобри, редом със отбраната по от природозащитното право. Към момента опасността за размножаването на типа в България би пристигнал само от бракониери. Рис, вълк и мечка, които са естествените врагове на бобрите, не са действителна опасност за откритите в зона " Ломовете " човеци в съответния регион.

Краткото научно известие на колектива на проф. Начев е оповестено в пловдивското академично издание " " Ecologia Balkanica " месец. То афишира, че бобрите са се завърнали, като прецизира, че евразийският бобър е бил част от българската фауна в предишното, само че е липсващ от територията на страната преди повече от 150 години. След дълготраен мониторинг на един обект в Северна България екипът е разкрил виталната активност на евразийския бобър в това съответно местообитание. " Основната цел на актуалната обява е да осведоми както научната общественост, по този начин и обществеността за наличието на бобъра в България, само че и да насърчи способените органи да подхващат начинания за запазване на типа и неговото местообитание, " се споделя в научното известие. То стъпва на разбор на непреки наблюдения - следи и промени в средата, които са знак за действия на бобри.

Проф. Начев от Шуменския университет посочи, че неговият екип е следил следи от два индивида, евентуално двойка. Наблюдавани са и характерни промени на коритото на реката от укрепването и убежищата на бобрите. Според проф. Начев е значимо, доколкото може, мястото да се резервира необезпокоявано, с цел да се задържи и поколение.

Ключово и за двамата учени беше потребността редките бозайници да бъдат опазени от хората. Макар и да не е заплашен в международен проект, типът е необичаен за Европа, защото в предишното е ловуван поради кожата си и поради кастореума си - ароматна масловидна секреция от жлезите на мъжките и женски бобри, употребена в парфюмерията, фармацията и нетрадиционната медицина.

Тъй като се е считал за липсващ, типът не е включен в приложенията на българския Закон за биологичното многообразие, който задава типовете за отбрана от мрежата " Натура 2000 " на национално равнище. Д-р Коджабашев е подал документи с искане типът да бъде отразен в описите с типове за запазване, тъй че популацията му в зона " Ломовете " да се възползва от статута на европейската природозащитна мрежа.

Към момента ръководителят на научният колектив е уведомил както екоминистерството за потребността от отбрана на животните, по този начин и Министерството на земеделието, храните и горите, което е принципал на Изпълнителната организация по горите и дирекцията на Природен парк " Русенски Лом ", на чиято територия са документираните евразийски бобри. Към момента е значимо точното място да бъде непокътнато в загадка и животните да бъдат предпазени от евентуалната заплаха да бъдат убити от бракониери поради трофейната им стойност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР