Две жп компании обвиниха на пресконференция ръководството на БДЖ, че

...
Две жп компании обвиниха на пресконференция ръководството на БДЖ, че
Коментари Харесай

Фирми обвиниха БДЖ в нагласена поръчка, министерството видя свада на конкуренти

Две жп компании упрекнаха на конференция управлението на БДЖ, че е оповестило социална поръчка за ремонт на локомотиви с предупреден претендент. Според зам.-министъра на превоза Велик Занчев обаче става дума за " кавга " сред частни компании, а публичните поръчки са транспарантни.

Ръководствата на локомотивният цех " Експрес Сервиз " ООД и българо-хърватското сдружение " БДЖ-Кончар " АД считат, че оповестената на 12 февруари поръчка за ремонт на локомотиви е предопределено да бъде извоювана от ЖП " Тракция ".

Според шефа на " Експрес Сервиз " Анастас Колев присъединяване на неговото сдружение се затруднява от условието в конкурсната документи локомотивите да се предават в Локомотивно хранилище София, а експресните поправки да се правят в границите на 8 часа. " Това и съизпълнителската роля на БДЖ, подсказват че на процедура, а и на доктрина, локомотивите не могат да се ремонтират на място друго от Локомотивно хранилище София ", уточни Колев. " Няма по какъв начин локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа, " възмути се той, представен от Българска телеграфна агенция.

Според Гинчо Павлов от " БДЖ-Кончар " обстановката е парадоксална, тъй като технологията на локомотивите е интелектуална благосъстоятелност на неговото сдружение, само че организация " Железопътна администрация " не му е издала документ за поддръжката им, макар че действително локомотивите са основани от тази компания и допреди две години са били обслужвани само от нея.

Зам.-министърът на превоза Велик Занчев в отговор съобщи, че съгласно него фирмите посредством медиен напън се борят за работа. Той напомни, че от близо два месеца в общественото пространство вървят обвинявания против БДЖ по най-различни мотиви, до момента в който точно настоящето управление е избавило железницата от банкрут. " Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп транспортьор, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства ", съобщи Занчев, представен от " Фокус ". За съответната поръчка ще бъде осъществена незабавна инспекция и в случай че има нарушавания, тя ще бъде прекъсната, а отговорните - строго осъдени, даде обещание зам.-министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР