Две жалби са подадени днес срещу инженерингова поръчка на община

...
Две жалби са подадени днес срещу инженерингова поръчка на община
Коментари Харесай

Кметът на Мадан: Спират се много важни проекти в ущърб на хората

Две тъжби са подадени през днешния ден против инженерингова поръчка на община Мадан за апаратура към депото на стойност 4,6 млн. лева Ако не беше тъпо, щеше да е смешно, че една от компаниите „ Дуол “ ЕООД е на унгареца Ищван Дудаш. Дружеството му е с активност търговия на едро със артикули за семейството. Създадена е през 2009 година и няма оповестен нито един годишен финансов доклад. Излишно е да се загатва, че тя няма потенциал да извърши обект с подобен мащаб и специфичност, няма и законово право.
Другата тъжба пък е от компания „ Телия консулт “ ЕООД – София, на Виолета Чиликова. Тя пък е вписана със счетоводна и одиторска активност.
На процедура обаче, блокирайки поръчката, се слага в риск осъществяването й, тъй като в случай че дейностите по нея не се изпълнят в период, средствата по Оперативна програма „ Околна среда “ ще бъдат изгубени.
беседва с кмета на община Мадан Фахри Молайсенов.
Г-н Молайсенов, през днешния ден две компании - на маджарски търговец и българска счетоводителка, са Ви блокирали поръчка за апаратура към депото за авансово отнасяне на боклуци. Как ще коментирате този акт?
Какво да разясня - до момента в който не трансформират закона, ще е по този начин. Имам план за 5,5 млн. лева за пътища. Обявих го преди три месеца и се случи същото - компания с капитал 2 лв. ни апелира процедурата. За три месеца ни я блокира. По този метод общините не можем да работим.
Визирате компания " Пътна маркировка "?
Да, това беше едната. Днес ни излизат още две тъжби за сметището, който е доста значим план за трите общини - Мадан, Неделино и Златоград. Освен това става дума за средства, които в случай че не се оползотворят до края на 2019 година, безусловно всичко пропада. И в действителност това е по-лошото - че не доближава до хората това, което е от тяхна изгода. Ако не се направи тази апаратура, ще се усилят отчисленията ни за звук боклук и би трябвало да усилваме такса боклук. От това има единствено губещи, няма печеливши.
Вие по какъв начин си обяснявате този интерес да се пречи на Мадан?
Не мога да си го обясня. Даже ми е смешно като виждам на бюрото ми жалбите на двете компании, които са ни обжалвали процедурата. Едната зарежда писалищен материали, другата е записана, че търгува със артикули за дома. За страдание, това не е единствено проблем за Мадан, а и за цялата страна. По този метод се стопират доста значими планове, което е в ущърб на хората.
А поръчката за пътищата разблокирана ли ви е към този момент?
Да, след три месеца се оказа, че не са си платили таксата. После във Върховния административен съд също се оказа, че не са обжалвали, тъй като и там не са внесли такса. И след тримесечно забавяне към този момент вървим напред. В момента работи комисията по желание на реализатор. Шест компании вземат участие.
Каква е вредата от закъснението?
Че не можем да работим в най-хубавото време - лятото. През зимата пътища не се вършат, не се асфалтира.
Какви планове изпълнявате сега, които не са ви блокирани?
Правим реорганизация на централния градски площад за 1,2 млн. лева В два огромни квартала - " Възраждане " и " Шаренка ", вършим тръбопровод и канализация за 750 000 лв.. В момента се работи по ремонт на Културния дом за 360 000 лв.. Като се извърши ВиК-обектът в двата квартала, започваме да построяваме нови тротоари, бордюри, улици. Ще се обновят изцяло. За тях инвестицията ще е на стойност към 1,5 млн. лева по Програмата за развиване на селските региони. Улиците в тези квартали не са ремонтирани въобще откак са издигнати и са доста проблематични. Надявам се до края на годината всичко да е напълно друго.
Много планове за общински пътища към селата изпълнихте, какво Ви остана?
Не могат да бъдат преасфалтирани всички пътища до нашите села, тъй като са 44 на брой. Най-важните обекти за огромните села, които останаха, са Върбински мост - Върбина - Студена – Боровина и Мадан - Равно нивище - Тънкото. За тях Ви споделих, че ми беше спряна процедурата, в този момент към този момент е в ход. С асфалтирането на тези 20 километра считам, че на 80-90% от пътищата ни към този момент ще са актуализирани. Ще останат вътрешни улици, за които ще мислим по-нататък. Но главните артерии ще бъдат подготвени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР