Две хиляди и петстотин декара лозови насаждения край Поморие са

...
Две хиляди и петстотин декара лозови насаждения край Поморие са
Коментари Харесай

2 500 дка лозови насаждения край Поморие са напълно унищожени

Две хиляди и петстотин декара лозови насаждения край Поморие са с изцяло унищожена продукция от ураганния вятър. Четири екипа на Областната дирекция " Земеделие " - Бургас вършат оценка на вредите. Това сподели в Поморие заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той съобщи, че ще бъде задействана държавна помощ за компенсиране на вредите в лозовите масиви в Бургаско. Джиков осведоми, че по предписание на министър Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и средства за разчистване на последствията от бурята.

 След бурята в Бургаско и ветрове над 150 км/ч: Поморие разгласи бедствено състояние (снимки) Виж още

Заместник-министърът посети през днешния ден региона на Поморие, където направи оглед на вредите, нанесени от бурята в лозовите масиви.

Стопаните с напълно унищожена продукция ще бъдат обезщетени посредством схемата " Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия ". Максималното възможно подкрепяне по тази държавна помощ е в размер до 80 на 100 от действителните разноски за развъждане на дадена просвета през стопанската година, изчислено съгласно обновени софтуерни карти.

Четиридесет и осем са подадените досега заявки от аграрни производители за унищожена продукция и пропаднали площи.

На огледа със заместник-министъра бе и регионалният шеф на Бургаска област проф. Мария Нейкова. За унищожените структури в лозовите масиви тя пое ангажимент да бъде направено всичко допустимо, с цел да получат хората поддръжка от страната. На базата на подадените заявки ще бъде поискана оценка на вредите от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.

" Виждаме какъв брой слаби и безсилни сме пред естествените стихии. Крайно време е в Министерството на земеделието да се сътвори междуведомствена група сред страната, земеделските производители и застрахователните компании. Държавата е тази, която може да дефинира посоката, към която ще вървим ", съобщи Джиков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР