Две години след началото на пандемията от Covid-19 и свързаните

...
Две години след началото на пандемията от Covid-19 и свързаните
Коментари Харесай

Облачните ERP системи се налагат като стандарт на българския пазар

Две години след началото на пандемията от Covid-19 и обвързваните с нея невиждани ограничавания за бизнеса, облачните ERP системи към този момент са се наложили като стандарт на българския пазар. Те са желани от мениджърите у нас, поради своята доста по-голяма еластичност, която разрешава на фирмите по-лесно да посрещат пазарните флуктуации и форсмажорните условия, запазвайки своята успеваемост в турбулентни времена.

Екипите през днешния ден са доста по-мобилни, бизнесът е в развой на ускорена цифровизация и повече от всеки път има потребност от скалируемост, а cloud – основаните ERP системи са доста по-добре готови да отговорят на това предизвикателство, спрямо обичайните on-premise решения. Резултатите не закъсняват – съгласно прогнози на самостоятелната организация CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. за 2021 година, близо 71% от всички нови ERP планове в България ще са облачни решения.

“Нарастващата известност на отдалечената работа и рестриктивните мерки, свързани с пандемията, оказаха въздействие върху този развой, само че те надалеч не са единствените фактори. Облачните ERP системи навлизат в България към този момент повече от 10 години и може да се каже, че пазарът към този момент е узрял за техните преимущества. Нашият екип от дълго време следи настройките измежду мениджърите и можем да кажем, че през днешния ден съвсем не се постанова те да бъдат убеждавани в преимуществата на cloud – основаните решения. Промяната в профила на чиновниците и навлизането на пазара на труда на по-младо потомство с друга настройка към гъвкавата работна среда също оказва въздействие. Не на последно място облачните ERP системи са по-достъпни ценово, което има значение в спешни времена “ – показва Владимир Рашев, ръководещ сътрудник на консултантската IT компания , която има дълготраен опит във внедряването на системи за ръководство на бизнеса.

Развитие на пазара

Облачните решения към този момент са главен приоритет на международните вендори на ERP програмен продукт и през последните години те вършат големи вложения в този подсегмент. Отново по данни на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., към средата на 2021 година в България общо 27 ERP вендори предлагат облачни ERP решения през партньорската си мрежа или непосредствено, а броят на интеграторите, които са оповестили, че внедряват такива системи, е 56.

Данните сочат, че в 11 от общо 19 индустрии има конфигурирани и работещи облачни ERP системи у нас. Сред тях са и водещи промишлености като преработващата индустрия, търговията, финансовите и застрахователни действия, превозът и складирането, ИКТ промишлеността, показват още от самостоятелната организация.
Предимства на облачните ERP
Скалируемост

С cloud – основаните системи могат доста по-лесно да се усилват или понижават брой крайни консуматори, функционалности и параметри, съгласно потребностите на всяка компания. Фактор, чието значение нараства в несигурни времена на пазарни флуктуации. В частност прибавянето на нови функционалности и модули е доста по-лесно, бързо и ценово налично, плащаш единствено това, което ползваш, и работиш постоянно с последна версия на софтуера.

Независимост по повод на IT инфраструктурата

При внедряването на облачно ERP екипът няма потребност да се грижи за хардуера, систематичния програмен продукт, съхранението на данните, отбраните, наемането и образованието на огромен брой IT експерти.

По-достъпна цялостна цена на владеене

Изборът на облачно ERP редуцира доста от разноските, свързани с внедряването и поддръжката на обичайната система за ръководство на бизнеса – сървъри, сървърно помещение,  охладителни системи, електричество, архивиране на данни, актуализация на софтуера, поддържане на огромни екипи от IT експерти и други Това прави този вид системи доста по-изгодни във време, когато разноските имат все по-важно значение.

Бързина на внедряване

Cloud – основаните ERP системи доста понижават периода за първична апаратура, което разрешава на бизнеса да се възползва доста по-бързо от техните преимущества.

Висока сигурност

Инвестициите в сигурност от страна на международните вендори е приоритет. Стабилните облачни системи за ръководство на бизнеса имат допустимо най-високото равнище на сигурност, в това число във връзка с достъп, на предпазване на данни, на сходство с GDPR и така нататък

Кой бизнес е най-удачно да се възползва

По принцип съвсем всяка организация (с изключение на най-малките фирми) може да внедри облачно ERP и да завоюва от това. Все отново измежду фирмите, които в най-голяма степен могат да се възползват от прекосяването към такава система са тези с огромна клонова мрежа, с ясно изразена експортна ориентировка и бизнес в чужбина, както и стартирали компании с огромен капацитет за разширение, които овреме са се ориентирали към създаване на ефикасна осведомителна инфраструктура.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР