Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги

...
Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги
Коментари Харесай

Донорски ситуации: Петима получиха шанс за живот

Две донорски обстановки за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги ” дадоха късмет за живот на петима.

Първата донорска обстановка даде късмет за живот на четирима души. Това стана допустимо, след открита мозъчна гибел при 56-годишен мъж, чиито близки се съгласяват да дарят органите му за избавяне на непознати животи. Ситуацията е осъществена в УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив, от екипа на болничното заведение с координатор доктор Димитър Казаков в рамките единствено на 12 часа.

В резултат на това във Военномедицинска академия се прави чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж.

Бъбреците на донора дават късмет за живот на две дами, надлежно на 41 година и 42 година, трансплантирани сполучливо в УМБАЛ „ Лозенец “.

Поради неналичието на подобаващи реципиенти в България, за сърцето на донора идва екип от медици от Унгария, които взимат органа, с цел да дадат късмет за живот на нуждаещ се пациент.

В рамките единствено на 24 часа в УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив е осъществена и втора донорска обстановка. Поради съществени медицински аргументи, органите не са били подобаващи за трансплантация у нас. Медицински екип от Хамбург взима черния дроб на 61-годишния донор.

Така общо петима души получиха късмет за втори живот след донорските обстановки.

УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив сервира откровените си съболезнования на околните на умрелите мъже и уважението си към взетото от тях решение да спасят човешки животи при нуждаещи се. Ръководството на болничното заведение изрича и своята признателност към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса на донорството.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР