Две чаши дневно (или кенче и половина) газирани безалкохолни напиткиудвояват риска

...
Две чаши дневно (или кенче и половина) газирани безалкохолни напиткиудвояват риска
Коментари Харесай

Учени посочиха колко безалкохолни дневно можем да пием!

Две чаши на ден (или кенче и половина) газирани безалкохолни напиткиудвояват риска от диабет, откриват учени. Резултатите са от изследване на шведския институт Каролинска, в което са взели участие над 2800 възрастни, написа obekti.bg, базирайки се на Healthiestblog.
То сочи, че хората, които пият 400 ml дневно подсладени питиета, без значение дали със захар или различен подсладител, са 2,4 пъти по предразположени към диабет вид 2. Хората в тази група са по-предразположени и към диабет вид 1, в подразновидност, позната като „ инертен автоимунен диабет при възрастните “.

От своя страна хората, които пият по един литър подсладени със захар или подсладител безалкохолни питиета всеки ден имат 10,5 пъти по-висок риск от диабет вид 2 и 3,5 пъти по-висок риск от инертен автоимунен диабет вид 1.

И това е забавно: Рубинен детокс за кръвта - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Диабетът вид 2 стартира, когато организмът не може дейно да употребява хормона инсулин и по този начин се покачва равнището на кръвната захар, което води до положение, известно като инсулинова устойчивост. Диабетът вид 1 нормално се среща при генетично податливи човеци и съставлява автоимунно заболяване, при което организмът нападна клетките на панкреаса и те стопират да създават инсулин. Изглежда, че пациентите с инертен диабет вид 1 споделят черти и на двата вида диабет, заради което и болестта постоянно се дефинира като диабет вид 1,5.

Учените са сюрпризирани от обстоятелството, че безалкохолните питиета могат да спомогнат за развиването на автоимунен диабет, а също и от обстоятелството, че напитките с изкуствени подсладители усилват риска от диабет, без значение, че не съдържат захар.

Причините за това, съгласно доктор Йозефин Льофенборг, първият създател на проучването, са няколко:

„ Едната е, че потреблението на диетични питиета може да подтиква апетита и да ни накара да увеличим приема на храна, изключително сладки храни, водещи до наднормено тегло, което е рисков фактор за диабета.

Другата е, че изкуствените подсладители могат да окажат отрицателно въздействие върху салдото на „ положителните “ и „ неприятните “ типове микроби в червата, което може да докара до нетърпимост към глюкоза. Още една причина, която авторката не изключва, е опцията хората да са почнали да пият диетични питиета в опит да отслабнат, което значи, че изследваният резултат може да е разследване от приема на питиета със захар по-рано.

Във въпросниците на изследването са включени разнообразни газирани и негазирани питиета. Т. нар. 100% плодов сок не е включен в проучването.

Льофенборг предлага да се лимитират подсладените безалкохолни питиета и припомня, че с изключение на риск от диабет, те имат и други неподходящи последствия за здравето – риск от наднормено тегло, проблеми със зъбите и други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР