Две български фирми осъдиха държавата за общо 48 000 евро

...
Две български фирми осъдиха държавата за общо 48 000 евро
Коментари Харесай

Две фирми осъдиха България за 48 000 евро в Страсбург


Две български компании осъдиха страната за общо 48 000 евро в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поради проблеми в закона, които са довели до обилни вреди и накърняване на правото на обективен развой.

Казусът е от 2005 година, когато българска компания, занимаваща се с търговия с медикаменти, прави поръчка за доставка на лекарства към друга частна компания, описа пред Mediapool адв. Михаил Екимджиев, който води делото пред съда в Страсбург. Компанията гарант е получила медикаментите и е платила добросъвестно за тях.

По-късно обаче стартира произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност на компанията снабдител. Накрая тя е оповестена във банкрут поради насъбрани големи задължения. Проблемът е, че съдът дефинира дата на банкрута, която се пада преди сключването на договорката за доставка на медикаменти.

" През 2005 година Търговският закон създаваше такава опция, а съдилищата определяха датата на настъпване на несъстоятелността много случайно. Така покупко-продажбите по доставка на медикаменти попадат в така наречен недоверчив интервал след датата на несъстоятелността ", описа адв. Екимджиев.

Периодът е наименуван " недоверчив ", тъй като покупко-продажбите, подписани от банкрутирала компания, постоянно се употребяват, с цел да увредят ползите на кредиторите посредством източване на ресурсите ѝ (масата на несъстоятелността).

Синдикът на банкрутиралата компания е завел иск към компанията, която е получила медикаментите и си е платила за тях. Така компанията е платила два пъти за едно и също, макар че нито за миг не е било потвърдено нейно недобросъвестно държание. Проблемният текст в Търговския закон, който основава тази опция, е в действие до 2013 година.

Компанията завежда тъжба пред Европейския съд по правата на индивида, който присъжда 26 000 евро за накърнено право на обективен развой. Това е сумата, с която компанията е ощетена при двойното заплащане. Отделно са присъдени 3000 евро за неимуществени вреди. По делото са присъдени общо 19 000 евро на друга българска компания, която е потърпевша по същия метод от Търговския закон и българската правосъдна система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР