Две български фирми имат готовност да започнат веднага производство на

...
Две български фирми имат готовност да започнат веднага производство на
Коментари Харесай

Две родни фирми с готовност незабавно да произвеждат защитни облекла и маски

Две български компании имат подготвеност да стартират незабавно произвеждане на защитни дрехи и маски, нужни за предотвратяване от ковид. Това стана ясно след среща в Министерство на стопанската система с представители на текстилните асоциации в страната.

Облеклата към този момент са изпратени за проби и узаконяване. Ако дават отговор на условията, ще се премине към произвеждане. При угаждане на потребностите у нас ще стартира и експорт за други страни. За идващите три месеца има обезпечени защитни дрехи за лекарските екипи, увери министърът на стопанската система Емил Караниколов. За изчезналите в аптеките защитни маски той сподели, че след прекъсването на вноса, създадените от български компании маски ще захранят аптеките в страната. Същевременно се водят и договаряния с дистрибутори на артикули от други страни.

Около 100 хиляди защитни дрехи месечно са нужни за българските лекари, които работят с пациенти с ковид или подозрения за подобен. За идващите три месеца нужните защитни дрехи са обезпечени, само че поради извънредно високото търсене на тези артикули се водят диалози с българската промишленост да стартира произвеждане, изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов.

На срещата през днешния ден са показани две образци на защитни дрехи и те към този момент са изпратени за узаконяване. Предложените защитни дрехи са за многократна приложимост, като могат да се употребяват 50 пъти след пране, сподели ръководителят на оперативния щаб и шеф на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

" И двете компании са произвели мостри, които са извънредно леки, дишаща материя, с цел да бъдат комфортни за екипите. Част от медицинските екипи в Китай към този момент имат рани по тялото си поради това, че облеклата не са добре съединени, " изясни той.

Заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов добави, че на идващ стадий може да се стартира и експорт на продукцията, като страната ни е поела ангажимент изделията за бъдат предоставени на нуждаещи се страни посредством комерсиалните ни представители. Той изясни още, че с изключение на двата български плана, има договорености с две страни за закупуване на защитни дрехи от тях - и двете са отвън Евросъюза, като едната е доста покрай Европа, а другата в Азия, само че не е Китай.

На въпрос по кое време още веднъж ще има защитни маски в аптеките, министърът на стопанската система Емил Караниколов отговори, че през днешния ден са имали среща с асоциациите на аптеките и фармацевтите.

" Ние им препращаме всички предложения, които сме намерили от производители. Свързали сме ги с дистрибутори и в този момент от тях зависи какви контракти ще сключат, " добави Караниколов. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР