Две българки попаднаха в най-новата класация на Forbes 50 over

...
Две българки попаднаха в най-новата класация на Forbes 50 over
Коментари Харесай

Две българки влязоха в класацията на Forbes 50 over 50

Две българки попаднаха в най-новата ранглиста на Forbes " 50 over 50 ". В селекцията вземат участие единствено дами. Освен това Forbes не търси наложително най-влиятелните дами, а тези, които са употребявали житейския си опит, с цел да реализиран най-големия си триумф след 50-ата си година, написа forbesbulgaria.com. И не на последно място " 50 over 50 “ търси мащаб и цел. За да се опрости задачата, претендентите са групирани в три огромни групи – дами, които вършат пари (от изпълнителни шефове до титани в дяловите инвестиции), визионери (било то бизнесмени в софтуерния бранш или хора на изкуството) и носители на смяната (от политиката до общественото предприемачество).

Така българките Кристалина Георгиева , ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) и физикът-математик Ана Пройкова попаднаха в компанията на персони като като Йозлем Тюречи / съосновател на BioNTech/, Донатела Версаче /криейтив шеф на Versace/, Урсула фон дер Лайен / президент на Европейската комисия/, Кристин Лагард / президент на Европейската централна банка/, Мосунмола Абуду /основател и изпълнитрелен шеф на EbonyLife Media/, Джуди Денч /актриса/, Фатма Самура / общоприет секретар на ФИФА/ и други Ето по какъв начин изданието показва българките в резюме:

Кристалина Георгиева (68) , Управляващ шеф на Международния валутен фонд (МВФ)



Георгиева беше назначена за началник на международната финансова институция през 2019 година, което я направи първият човек от разрастващ се пазар, който управлява организацията. Въпреки традицията претендентите на МВФ да не са по-възрастни от 65 години при започване на мандата си, правилото за Георгиева беше анулирано. През 2021 година изпълнителният ръб на МВФ ѝ гласоподава доверие след изказвания, че е манипулирала данни по време на мандата си като върховен чиновник на Световната банка, където стартира като икономист по околната среда през 1993 година

Ана Пройкова (70), физик-математик



Пройкова е теоретичен професор в Софийския университет и началник на лабораторията за високопроизводителни калкулации в „ София Тех Парк “. Работи с водещи международни университети, а трудовете ѝ са представени от най-авторитетните научни международни издания. Ана Пройкова е съосновател на BCWT – Български център за дамите в технологиите, ръководител е на Европейското физическо сдружение и президент на Българската асоциация на университетските дами.

Жените по света потвърждават, че 50 и повече години са новият златен век. В листата на Forbes 50 over 50 EMEA влизат бизнесмени, бизнес и политически водачи, учени и авангарди, водещи в цяла Европа, Близкия изток и Африка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР