Две антисистемни и евроскептични партии - "Движение 5 звезди" и

...
Две антисистемни и евроскептични партии - "Движение 5 звезди" и
Коментари Харесай

Правителство на промяната в Италия дава базисен доход 780 евро

Две антисистемни и евроскептични партии - "Движение 5 звезди " и "Лига ", оповестиха, че са сключили дефинитивно съглашение за съставяне на ръководеща коалиция в Италия.

Програмата на новата коалиция, която те назовават "договор за държавно управление на смяната ", включва въвеждането в страната на повсеместен базисен приход от 780 евро месечно на човек.

Разгром за Европейския съюз на Меркел в Италия

Има и апел за незабавна анулация на глобите против Русия и преразглеждане на икономическото ръководство на Европейския съюз.

Програмата обаче не планува излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса, каквито сигнали имаше по-рано.

Преди изборите "Пет звезди " и "Лигата " упрекваха бюджетните правила на Европейски Съюз за хронично слабия напредък на Италия и възходящата беднотия. Те дадоха обещание да се опълчват на Брюксел като харчат повече, в случай че съумеят да влязат в държавното управление.

Сценариите пред Италия за банкова и политическа рецесия

Сега тонът им е по-мек, а представител на "Пет звезди " сподели в петък, че проектите за повишение на бюджетния недостиг на първо време ще бъдат разисквани с Брюксел и по "учтив " метод.

Италия е третата стопанска система в еврозоната, само че е в рецесия от години, като държавният дълг възлиза на към 132% от Брутният вътрешен продукт - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Очаква се новата коалиция да понижи налозите и да ускори обществените разноски, като прелиминарен вид на проектоспоразумението демонстрира, че проектът, заложен в него за разноските, ще наруши фискалните правила на Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс.

Двете партии са постигнали единодушие и да се промени пенсионната промяна. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а следващата година да стане 67 години. Вероятно двете партии ще вкарат опция за пенсиониране при "праг 100 " - това значи опция за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години застрахователен стаж

Все още не е оповестено кой ще е бъдещият министър председател.

Експерти показват, че програмата е извънредно скъпа.

Универсалният приход за бедните, водещо заричане на "Пет звезди ", коства към 17 милиарда евро годишно.

Обещанието на "Лигата " - плосък налог от 15 % за фирмите и физическите лица - се чака да понижи приходите от налози с 80 милиарда евро годишно.

Отмяната на непопулярната пенсионна промяна ще коства 15 милиарда евро, а още 12,5 милиарда евро са нужни за анулацията на плануваното покачване на налог "продажби ".

"Ако бъде осъществена, това ще е най-голямата метаморфоза на италианската икономическа система в нашето съвремие ", споделя Волфганг Мюнхау, началник на лондонския мозъчен концерн Eurointelligence.

Някои от представителите на партиите, участващи в договарянията, обаче, оферират по-прагматичен метод, който евентуално ще надделее, като вероятно предизборните обещания ще бъдат приложени единствено отчасти и последователно.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР