Две американски банки фалираха в рамките на три дни. Фокусираният

...
Две американски банки фалираха в рамките на три дни. Фокусираният
Коментари Харесай

Фалитът на SVB: Най-големият банков крах в САЩ от 2008 година насам, който напомня за Световната финансова криза

Две американски банки банкрутираха в границите на три дни. Фокусираният върху започващи компании заемодател Silicon Valley Bank (SVB) се трансформира в най-голямата банка, банкрутирала след финансовата рецесия от 2008 година В петък (10 март) неочаквания колапс на финансовата институция раздруса международните пазари, остави милиарди долари, принадлежащи на компании и вложители, блокирани. Преди часове американските регулатори затвориха и друга банка - основаната в Ню Йорк Signature Bank, в чието портфолио са главно криптовалути.

Калифорнийските банкови регулатори затвориха банката, която работеше като Silicon Valley Bank и назначиха Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно предписание с нейните активи, заяви Ройтерс в първите часове откакто новината за банкрута на банката се разчу. За да отбрани застрахованите инвеститори, FDIC сътвори Националната банка за гарантиране на депозитите на Санта Клара (DINB). По време на затварянето FDIC като правоприемник неотложно трансферира на DINB всички застраховани депозити на Silicon Valley Bank. Размерът на застрахованите депозити в Съединени американски щати е $250 000. 

Базираният в Санта Клара, заемодател беше класиран като 16-ият по величина в Съединени американски щати. Към 31 декември 2022 година Silicon Valley Bank има почти 209 милиарда $ общи активи и към 175,4 милиарда $ общи депозити. Към момента размерът на депозитите над застрахователните предели не е избран.

До неделя вечерта (12 март) часове преди отварянето на пазарите при започване на седмицата изясненост към това какво ще предприеме страната след банкрута на двете банки липсваше. Тогава Джанет Йелън, министърът на финансите на Съединени американски щати, " утвърди дейности, позволяващи на FDIC да приключи преструктурирането на Silicon Valley Bank, Санта Клара, Калифорния, по метод, който изцяло пази всички инвеститори ", беше оповестено в изявление на регулаторите и Министерството на финансите. Решението пристигна след рекомендации от управителните препоръки на FDIC и Федералния запас и след консултация с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

FDIC ще употребява ресурсите на своя Фонд за обезпечаване на депозитите на стойност 125,5 милиарда $, с цел да подсигурява, че вложителите както в Silicon Valley Bank, по този начин и в криптофокусираната Signature Bank - по-малка банка, чийто банкрут получи по-малко национално внимание - ще бъдат оздравени. Обикновено този фонд се употребява за поддържане на застраховани инвеститори (тези с депозити под $250 000) при положение, че банката им банкрутира.

Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят още веднъж на 13 март и всички застраховани инвеститори ще имат цялостен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, заяви FDIC. Финансовата институция ще изплати на неосигурените инвеститори предплатен дял през идната седмица. Незастрахованите инвеститори ще получат уверение за неплатежоспособност за оставащата сума от неосигурените им средства. Тъй като FDIC продава активите на Silicon Valley Bank, бъдещите изплащания на дивиденти могат да бъдат направени и на неосигурени инвеститори.
 HSBC закупи английското поделение на Silicon Valley Bank за $1
Най-голямата банка в Европа закупи английското поделение на Silicon Valley Bank за $1

В края на предходната седмица SVB UK беше оповестена в неплатежоспособност от Bank of England

Как се стигна до банкрута на Silicon Valley Bank?

Внезапният колапс на фокусираната върху технологиите банка се случи на фона на нападателните покачвания на лихвените проценти от Фед през последната година, които утежниха финансовите условия в стартъп пространството, в което тя беше незабравим състезател.

Докато се опитваше да набере капитал, с цел да компенсира " бягащите " депозити, банката загуби 1,8 милиарда $ от съкровищни облигации, чиито стойности бяха торпилирани от повишението на лихвите на Фед. По-високите лихвени проценти накараха пазара за първоначални обществени предлагания да затвори за доста започващи компании и направиха частното набиране на средства по-скъпо, някои клиенти на SVB започнаха да изтеглят пари.
 Снимка 610053
Източник:

За да финансира противоположното изкупуване, в сряда (8 март) SVB продаде портфейл от облигации на стойност 21 милиарда $, състоящ се най-вече от държавни облигации на Съединени американски щати, и съобщи, че ще продаде елементарен капитал и преференциални конвертируеми акции за 2,25 милиарда $, с цел да запълни дупката си във финансирането.

До петък падащата цена на акциите направи увеличението на капитала несъстоятелно. Тогава стана ясно, че банката се е пробвала да прегледа други варианти, в това число продажба, до момента в който регулаторите не се намесиха и не затвориха банката.

Припомняме, че последната застрахована от FDIC институция, която затвори, беше Almena State Bank в Канзас на 23 октомври 2020 година

Фалитът на Signature Bank

Държавните регулатори затвориха основаната в Ню Йорк Signature Bank в неделя, като това се трансформира в третия максимален банкрут в банковата история на Съединени американски щати. Той се случи единствено два дни откакто управляващите затвориха Silicon Valley Bank.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите пое контрола върху Signature Bank, която имаше 110,36 милиарда $ активи и 88,59 милиарда $ депозити в края на предходната година, съгласно Министерството на финансовите услуги на щата Ню Йорк.

Signature беше комерсиална банка с офиси за частни клиенти в Ню Йорк, Кънектикът, Калифорния, Невада и Северна Каролина и имаше девет национални бизнес посоки, в това число банкиране с търговски недвижими парцели и цифрови активи.

Към септември 2022 година съвсем една четвърт от нейните депозити идват от бранша на криптовалутите, само че през декември банката разгласи, че ще понижи депозитите си, свързани с крипто, с 8 милиарда $.

Signature Bank разгласи през февруари, че нейният основен изпълнителен шеф Джоузеф ДеПаоло ще премине към ролята на старши консултант през 2023 година и ще бъде завещан от основния действен шеф на банката Ерик Хауъл. ДеПаоло е президент и основен изпълнителен шеф от основаването на Signature през 2001 година
 Genesis разгласи банкрут на банковия си бизнес
Още една крипто компания банкрутира

Поредно разтърсване в областта на цифровите активи

Банката имаше дългогодишни връзки с някогашния президент Доналд Тръмп и фамилията му, предоставяйки на Тръмп и бизнеса му настоящи сметки и финансирайки няколко от начинанията на фамилията. Signature Bank прекъсна връзките си с Тръмп през 2021 година след смъртоносните протести на 6 януари на Капитолийския рид и прикани Тръмп да подаде оставка.

Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият

от банкрута на Washington Mutual през 2008 година,

характерно събитие, случило се по време на Световната финансова рецесия, която докара до закъснение на стопанската система в продължение на години.

През 2008 година Washington Mutual, най-голямата банка за спестявания и заеми в страната по това време, държеше активи на стойност към 309 милиарда $. Тогава тя беше изправена пред обилни загуби от рисково ипотечно кредитиране и " бягство " на своите инвеститори (вложителите изтеглят парите си от боязън, че банката може да изпадне в неплатежоспособност). Тогава регулаторът продаде по-голямата част от банковите активи на Washington Mutual на JPMorgan Chase за 1,9 милиарда $, защитавайки вложителите на Washington Mutual.
 Снимка 610056
Източник:

Икономическата злополука от 2008 година докара до по-строги правила в Съединените щати и отвън тях.

Оттогава регулаторите постановиха по-рестриктивни финансови условия за американските банки, целящи да подсигуряват, че банкрутът на обособени банки няма да навреди на по-широката финансова система и стопанска система.

Като цяло FDIC няма право да покачва гаранцията за депозити за една нощ или да подхваща огромни дейности в цялата система без утвърждението на Конгреса, само че на Фед е разрешено да заема пари на платежоспособни банки.
 FTX подаде документи за отбрана от банкрут
Втората по величина криптоборса в света банкрутира

От втора по величина криптоборса в света до банкрут - единствено за една седмица

Действията, оповестени в неделя обаче, не завършиха единствено с вложителите на Signature Bank и Silicon Valley. Федералният запас разгласи, че е основал механизъм за подкрепяне на финансирането на банки, които са изправени пред напън от своите инвеститори. Начинът, по който работи, е, че Федералният запас ще предлага едногодишни заеми на банки, които ще обезпечат поръчителство с невисок риск като съкровищни бумаги на Съединени американски щати и обезпечени с ипотека скъпи бумаги, издадени от федерални организации за жилищно финансиране като Fannie Mae и Freddie Mac.

Очаква се през днешния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да направи послание, отдадено на банковата рецесия в страната.
 Снимка 610054
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР