Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика

...
Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика
Коментари Харесай

Lakecia Benjamin затваря дванадесетия A to JazZ с най-богатата му програма досега

Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска просвета и музика у нас тази година слага акцент върху младото потомство музиканти от международната сцена. Lakecia Benjamin е измежду най-нашумелите и динамични актьори сега и ще оглави последната фестивална вечер на 9 юли. Тя смесва обичаен джаз с хип-хоп и соул в харизматично осъществяване, а през годините е свирила паралелно до митове като Stevie Wonder, Alicia Keys, The Roots, Rashied Ali, Christian Mcbride, Gregory Porter и James “Blood ” Ulmer. Албумът “Phoenix ” е четвъртият, най-дългоочакван и огромен план на Lakecia, който тя ще показа със своя квартет в България единствено месеци след излизането му. Тазгодишното издание на фестивала с повече от 50 актьори и четири дни музика от целия свят бележи най-богатата до момента програмата в историята на A to JazZ.

Публиката на фестивала ще чуе пиеси от най-новия албум на Lakecia Bendjamin - “Phoenix ”. Той е метафора за родния град на Lakecia – Ню Йорк, гаснещ по време на пандемията, персонална отпратка към гибелта, която едвам не я застига през 2021 година, и мъчителен роман за проблемите на расизма, неравенството и бедността. Албумът е продуциран от носителката на " Грами " - Terri Lyne Carrington и включва звезден състав от посетители, измежду които са великата Dianne Reeves и деятелят за цивилен права Angela Davis. Седмици наред албумът оглавява джаз класациите, поставяйки Lakecia на корица в списанията Jazzwise и DownBeat.



В същата вечер Bobo & The Gang ще създадат извънредна предпремиера на новия си алманах от композиции, който ще излезе в края на годината. Новаторите от Clavexperience готвят запаметяващо се джаз - електро - импровизационно осъществяване, а страхотният Yavi ще открие вечерта със своята тайфа.



На фестивала ще чуем като хедлайнери именития Bilal, джаз - блус - соул певицата Judith Hill и превъзходната Lakecia Benjamin. Към тях се включват феноменът на китарата Matteo Mancuso от Италия и новаторът саксофонист от Словакия Nikola Bankov. Българската джаз сцена е показана от класа по вокален джаз от Националното музикално учебно заведение на Петя Станчева дружно с биг бенда на Софийския духов оркестър под палката на Васил Делиев, както и от авангардният Евден Димитров – EVDN., младежите от Funkilicious и огромната музикална горделивост – Криста.

Шоукейс програмата на 6-ти юли пък е отдаден на изключителни изгряващи актьори от уърлд музиката като Fanie Fayar (Конго - Франция), Hands in Motion (Белгия), Ephemere и Duckshell (Унгария), Belonoga (България), Alice in WonderBand (Сърбия), Argalios (Гърция) и Tumbe (Румъния). Те ще бъдат слушани освен от многохилядната аудитория на фестивала, само че и от над 30 професионални букъри, фестивални програматори и публицисти от цяла Европа като делегати на събитието. Като част от Европейската шоукейс платформа за изгряващи актьори Upbeat, A to JazZ трансформира сцената си в пропагандатор на българско и интернационално наличие за европейските подиуми. Тази самодейност слага страната ни на културната карта на Европа като динамично разрастващ се пазар и разкрива капацитета й като източник на ново наличие, както и като културна, фестивална и конгресна дестинация.

 

Преживейте музиката на A to JazZ 2023 и формалната селекция на World Music Showcase 2023. Пълната стратегия на A to JazZ 2023 е налична на уеб страницата www.atojazz.bg, както и в формалните канали на A to JazZ във фейсбук и инстаграм.

Фестивалът се организира с поддръжката на Столична община - Календар на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма,  Национален фонд “Култура ”, Италианския културен институт в София, Европейската шоукейс платформа за уърлд музика “Upbeat ” и Европейския съюз.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР