Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица

...
Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица
Коментари Харесай

Националният събор на народното творчество в Копривщица бе тържествено закрит

Дванадесетото издание на Националния събор на националното творчество в Копривщица завърши със финален концерт. Музикални осъществявания на разнообразни сформира закриха фестивала, събрал голям брой участници и гости.

Тазгодишното мероприятие мина под надпис „ България пее в Копривщица “.

„ Тези събития са безпределно значими. Културно-историческото завещание и туризъм би трябвало да вървят ръка за ръка, акцентира служебният министър на туризма Илин Димитров и напомни, че градът има дълга история с фестивала. От моя страна и от страна на Министерството на туризма мога да ви уверя, че ще създадем всичко по нашите сили да разпространяваме и подкрепим сходен вид събития “, добави той.

Министър Димитров сервира премията „ Златна роза “ за особени заслуги, която бе призната от кметицата на Община Копривщица Бойка Дюлгярова. Той пожела „ два пъти повече участници и ти пъти повече усмивки “ на идващия събор.

„ Значението на фестивала е голямо, защото той е с обичаи и комбинира културно-историческо завещание и фестивален туризъм “, посочи за Българска телеграфна агенция министърът на туризма Илин Димитров.

„ Благодаря, че направихте този тридневен празник на българския дух, обичаи и фолклор по-цветен, по-красив и по-пълноценен. Седемдесет и два часа Копривщица и местността Войводенец бяха най-пъстрата и шарена българска рогозка “, сподели Бойка Дюлгярова.

На 5, 6 и 7 август в Копривщица се организира дванадесетото издание на Националния събор на българското национално творчество. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, регионална администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Българска телеграфна организация е измежду медийните сътрудници на форума.

Националният събор на българското национално творчество в Копривщица съществува от 1965 година Той е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО от декември 2016 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР