Двамата ще обсъждат сътрудничеството в енергетиката и стратегическото партньорство между

...
Двамата ще обсъждат сътрудничеството в енергетиката и стратегическото партньорство между
Коментари Харесай

Радев посрещна президента на Азербайджан frognews.bg

Двамата ще разискват съдействието в енергетиката и стратегическото партньорство сред София и Баку.  Утре Алиев ще взе участие в церемонията по въвеждане в употреба на българо-гръцката газова връзка. По нея България към този момент ще може за получава цялото контрактувано количество газ от Азербайджан, само че и газ от други източници. В София ще бъде и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Гърция към този момент е подписано разрешителното за употреба на сектора от интерконектора в правата от Комотини до границата с България.

 

Газовата връзка сред България и Гърция, която ще бъде открита на 1 октомври, променя уверено енергийната карта на Европа. Това разяснява президентът Румен Радев. По думите му интерконекторът дава стратегическо измерение на връзките сред двете страни. Както и възможност за първи път да получаваме действително газ от Азербайджан.

 

Българският президент обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. „ Те оферират да транзитират спомагателните количества газ, които подписа като съглашение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен ”, добави Радев.

 

„ Това, което се предлага, е нов метод. Това, което се предлага, ще даде опция вместо да чакаме дълго време и да се влагат обилни средства в разширение и рационализация на газопреносната инфраструктура по Южния газов кулоар, да можем да пренасяме незабавно спомагателните количества газ от Азербайджан, употребявайки интегрираните мрежи на тези четири страни ”, сподели още президентът. 

 

От своя страна президентът на Азербайджан уточни, че с Радев са разисквани доставките на спомагателни количества газ към България. „ Сега е по-важно от всеки път да действаме бързо. С годините Азербайджан се потвърди като благонадежден снабдител и експортьор на синьо гориво ”, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР