Двамата основни фаворити за следващ канцлер на Германия, Олаф Шолц

Двамата основни фаворити за следващ канцлер на Германия, Олаф Шолц ...

Фаворитите за следващ канцлер на Германия закриват кампаниите си


Двамата основни фаворити за следващ канцлер на Германия, Олаф Шолц и Армин Лашет, ще закрият днес кампанията си за предстоящите утре в страната парламентарни избори със своите заключителни прояви, предаде БТА като цитира ДПА.

Проучванията на общественото мнение показват малка разлика между социалдемократа Шолц и консерватора Лашет от едва 3 процентни пункта в полза на умерения ляв кандидат.

Канцлерката Ангела Меркел, която управлява най-голямата европейска икономика вече близо 16 години, се оттегля от поста. Днес тя ще подкрепи съпартиеца си от Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет на предизборна проява в родния му град Аахен, в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, чийто регионален премиер е той.

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц от Германска социалдемократическа партия (ГСДП), ще проведе заключителния митинг от кампанията си по-близо до столицата Берлин - в провинция Бранденбург.

Третият водещ претендент за канцлерския пост - Аналена Бербок от Зелените, - официално приключи кампанията си днес. На сериозна дистанция в социологическите анкети от Шолц и Лашет, за нея се смята, че е малко вероятно да оглави федералното правителство.

Очаква се обаче Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство, отбелязва ДПА.

Повечето наблюдатели очакват трипартийна управленска коалиция след изборите, но не е ясно кой ще влезе в нея.

В случай че победи блокът на Лашет Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), то вероятно ще има десноцентристка коалиция.

Ако триумфира ГСДП, тогава Германия може да завие в по-малка или по-голяма степен наляво, в зависимост от това какви коалиционни партньори ще избере Шолц.

Друга възможност е да остане на власт сега управляващата коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg