Двамата изпълнителни директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и

...
Двамата изпълнителни директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и
Коментари Харесай

100 км от газовата връзка с Гърция са напълно готови

Двамата изпълнителни шефове на плановата компания ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос ревизираха на място напредъка по построяването на интерконектора Гърция-България и се срещнаха с представители на строителната компания, която дава отговор за осъществяването на плана.

По време на срещата гръцката компания е дала уверения, че всички съществени действия напредват интензивно и се чака линейната част на газопровода да бъде приключена в период – до края на 2021 година

Над 160 км от газовата връзка с Гърция са заварени, а изцяло готовите положени сектори доближават 100 км, стана ясно по време на визитата. Подготовката на траншеята продължава редом с осъществяването на редица други действия като безразрушителен надзор на всеки заваръчен тегел, полагане на термосвиваеми маншони и осъществяване на хидротестове. Подготовката за прекосяването на газопровода под коритото на река Марица към този момент е завършила и екипите на обекта са подготвени да започват сондажите в синхрон с времевия прозорец за активността, избран от Министерство на околната среда и водите.

„ За нас е изключително значимо интерконекторът да бъде осъществен в контрактувания период и подчертахме това по време на срещата със строителя. Газопроводът е от огромна значимост за сигурността на доставките и диверсификацията на източниците на природен газ освен за България и за Гърция, само че и за целия район, и поради това не можем да вършим никакви взаимни отстъпки с контрактуваните периоди. “, подчертаха Георгиева и Караянакос. Те прецизираха, че плановата компания е планувала съществени обезщетения в контракта за създаване на интерконектора, които ще се изискват от изпълнителя, в случай че реализацията на IGB не се случи в заложения период. „ Всички страни имат интерес IGB да бъде приключен сполучливо в границите на контрактуваните периоди, само че в случай че тези условия не се спазят, плановата компания няма да се поколебае да задейства договорните клаузи за компенсации. Интересът на Гърция и на България ще бъде предпазен и имаме цялостната поддръжка на двете национални държавни управления в това отношение. “, обявиха двамата изпълнителни шефове.

Към втората половина на месец юни напредват и строително-монтажните работи по построяването на газоизмервателна станция до Стара Загора и диспечерски център наоколо до Хасково. Изкопните действия са завършили, изливането на фундаментите е съвсем приключено, като построяването на наземните уреди започва по проект. В момента по трасето на интерконектора се прави и процедура по одит на дейностите за съблюдаване на всички екологични и обществени ограничения.

Процедурата се прави от самостоятелен съветник според прецизните стандарти на Европейската капиталова банка (ЕИБ) и е част от контролния механизъм по контракта за заем сред Европейска инвестиционна банка и българския акционер на ICGB. По време на дейната фаза на създаване на интерконектора такива одити се организират един път на всеки три месеца, с цел да се подсигурява, че всички действия по трасето се правят в границите на поетите екологични и обществени задължения от страна на плановата компания.



Интерконекторът с Гърция е напълно нов маршрут за транспорт на природен газ към Европа и ще даде на България и района достъп до доставки от нови източници. Проектът ще свърже страната ни с Южния газов кулоар и има отлична синергия с огромни енергийни планове като ТАП, ТАНАП, EastMed и LNG терминала при Александруполис. Отварянето на българския пазар към нови търговци ще ускори конкуренцията, което предстоящо ще разреши на крайните консуматори у нас да се възползват от по-оптимални цени.

Една от стратегическите изгоди на интерконектора в районен проект е опцията за достъп до газопреносна мрежа за български общини и райони, които досега не са имали алтернатива за съгласуваност. ICGB към този момент има построено съдействие с лицензираните за района газоразпределителни сдружения и показали интерес индустриални клиенти от Кърджали и Димитровград.

В тази връзка плановата компания към този момент е проектирала и осъществила нужните механически уреди на територията на двата града, като са обезпечени нужните условия за достъп до газопреносна мрежа. Компанията е подготвена да си сътрудничи с всички газоразпределителни сдружения индустриални клиенти, които имат интерес към даването на достъп до интерконектора в сходство с европейското и българско законодателство.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР