Двама висши служители на Европейската комисия призоваха във вторник за

...
Двама висши служители на Европейската комисия призоваха във вторник за
Коментари Харесай

Задава ли се нов общ европейски дълг?

Двама висши чиновници на Европейската комисия приканиха във вторник за взаимно взимане на заеми от 27-членния Европейски Съюз за финансиране на отговора на рецесията с енергийните цени, която заплашва да вкара единния блок в икономическа криза, написа

В обява за Irish Times европейският стопански комисар Паоло Джентилони и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон споделиха, че новият общ заем може да бъде по модела на взаимния дълг, издаден по време на коронавирусната пандемия, който имаше за цел да се субсидира запазването на работни места, които другояче биха били изгубени, оповестява Ройтерс.

Тяхното предложение идва в миг, когато големият пакет от финансова поддръжка на Германия в размер до 200 милиарда евро за семейства и компании поражда угриженост измежду другите държавни управления на Европейски Съюз, които не могат да дават сходна поддръжка, по отношение на честната конкуренция на единния пазар.

" По-важно от всеки път е да избегнем фрагментирането на вътрешния пазар, основаването на конкуренция за дотации и слагането под въпрос на правилата на взаимност и единение, които са в основата на нашия европейски план ", написаха в ирландското издание двамата висши еврокомисари.

" Изправени пред колосалните провокации, има единствено един вероятен отговор: този на Европа на солидарността. За да преодолеем разломите, породени от другите полета за маневриране на националните бюджети, би трябвало да помислим за взаимни принадлежности на европейско равнище ", показват още те.

По време на коронавирусната пандемия Европейски Съюз емитира взаимен дълг за 100 милиарда евро на доста ниска цена посредством своята скица SURE и даде парите назаем на държавните управления за субсидиране на заплатите на служащите по време на икономическия спад, предизвикан от Covid-19.

" Вдъхновявайки се от механизма SURE за подкрепяне на европейците и индустриалните екосистеми, в актуалната рецесия сходна концепция (за издаване на взаимен дълг) може да съставлява едно краткосрочно решение “, написаха двамата еврокомисари.

" Това може също по този начин да проправи пътя за първа стъпка към даването на " европейски публични богатства " в секторите на енергетиката и сигурността, което е единственият метод да се обезпечи систематичен отговор на рецесията ", споделиха още те.

Двамата европейски комисари обаче получиха песимистичен отговор от някои страни членки на това предложение за издаване на взаимен дълг, оповестява " Файненшъл таймс ".

Сигрид Кааг, холандски министър на финансите, сподели пред финансово издание, че не е сигурна дали това е верният метод. Говорейки пред кореспонденти в Люксембург във вторник, Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на Европейска комисия, пък сподели, че концепцията изисква спомагателни полемики, защото на масата има " разнообразни гледни точки ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР