Двама висши прокурори, които вече са напуснали системата, земеделският министър

Двама висши прокурори, които вече са напуснали системата, земеделският министър ...

Разпитите в МВР: Говорят привиканите Николай Кокинов и Мирослав Найденов


Двама висши прокурори, които вече са напуснали системата, земеделският министър в първия кабинет „Борисов“ и следователка от Националното следствие са били извикани да дадат обяснения.

И от МВР, и от прокуратурата потвърдиха за разпитите. „В хода на проверката бивши магистрати и действащ служител на НСлС, в качеството му на гражданин, са били поканени в главната дирекция, за да дадат писмени сведения“, уточняват от вътрешното ведомство.

Става дума за сигнал на бизнесмен от 2009 г., заплашван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, научи bTV. А преди седмици за такъв сигнал съобщи служебният министър Бойко Рашков в предаването на Сашо Диков по „Евроком“.

„Има данни за извършване на престъпление на един от министрите на Борисов. Напрактика, министър-председателят се е застъпил за своя министър и е принуждавал този човек да оттегли своите показания, които, ако те бяха останали, този министър щеше да влезе в затвора. Защото става дума за 200 хил. лв. към онзи момент“, каза тогава Рашков пред журналиста.

Разпитаните обаче са подписали протоколи да не разгласяват информация. Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов беше лаконичен. „Бях извикан в полицията и дадох обяснения. Няма да коментирам темата на проверката“, каза той.

С бившия шеф на следствието и заместник-главен прокурор Бойко Найденов не се свързахме. Бившият главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев отрече да е викан и допълни, че ако бъде призован, ще се отзове.

На разпит преди дни е бил и ексминистърът на земеделието Мирослав Найденов. „Бях извикан в Главната дирекция, дадох показания. Питаха ме небивалици, с които се опитват да уязвят един бивш премиер“, обясни бившият министър.

Бойко Борисов определи случващото се като предизборно мероприятие, организирано от „разни пияници“.

„Те трябва да ме викнат другата, по-другата седмица. Изборите са след 3 седмици. Там вие ще сте предупредени. Ще има панаир.
Сега разиграват целият този панаир, целият този цирк – не срещу прокурори, следователи или бизнесмени. Целта съм аз. Тормозят хората там, чудят се как да изсмучат нещо. Търсят свидетели като бесни – отнякъде някой да е чул, ей така – кошаревски да е“, коментира председателят н ГЕРБ.

Борисов очаква да бъде разпитан в навечерието на вота.

Източник: btvnovinite.bg