Двама ветерани от община Родопи, участници във Втората световна война,

...
Двама ветерани от община Родопи, участници във Втората световна война,
Коментари Харесай

Ветеран от войната пише книга, за да знаят младите какво беше тогава и да помнят, защото се борихме за идеал”

Двама ветерани от община Родопи, участници във Втората международна война, получиха медали и грамоти във връзка 75 години от края на войната. Храбрите бойци Петко Шопов от Брестник и Радослав Костов, гражданин на село Брестовица, бяха поздравени от кмета на общината Павел Михайлов и кметовете на двете обитаеми места. Възрастните мъже получиха оценката дружно с приветствен адрес от община Родопи и с грамота от Министерството на защитата.

Със сълзи в очите посрещна премията 96-годишният дядо Петко. Днес той е най-възрастният брестничанин. Потомък е на един от най-големите родове в селото. Воювал на територията на Сърбия. Помни всеки ден на фронта и единственото, за което мечтаел е да се прибере жив и здрав при фамилията си. В момента за него се грижат в Дома за остарели хора в село Брестник. Собствениците на заведението бяха подготвили същински празник за ветерана. Да го поздрави беше пристигнала неговата внучка, а особено за него фолклорен отбор извърши едни от най-хубавите родопски песни. „ Дядо Петко, ти си същински войник, който е отдал сили и младост във войната за свободата на нашата Родина. Сражавал си се по бойните полета с името на България и в името на идните генерации ”, с почитание и реверанс се обърна към него кметът на община Родопи Павел Михайлов.
В двора на къщата си посрещна кмета и 98-годишният Радослав Костов. Лекар по специалност. Възрастният мъж живее от 10 години в село Брестовица и до през днешния ден не стопира да оказва помощ на съседите си със препоръки за лек на разнообразни болежки. Спомените си от войната разказал в тетрадка, която чака да бъде разпечатана. „ Да знаят младите какво беше тогава и да помнят, тъй като се борихме за блян ”, показа лекар Костов и заръча на кмета да бъде добър с хората и да ги почита, без значение от политическите пристрастия. Павел Михайлов се раздели с него с обещанието, че ще му гостува още веднъж на 100-годишния празник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР