Двама турски учени направиха тревожни прогнози, свързани с Босфорския проток

Двама турски учени направиха тревожни прогнози, свързани с Босфорския проток ...

Турски учени направиха тревожни прогнози, свързани с Босфора и Истанбул


Двама турски учени направиха тревожни прогнози, свързани с Босфорския проток и Истанбул. Единият твърди, че съвсем скоро Босфорът ще замръзне, докато другият каза, че след 2050 година в Истанбул "няма да видим сняг”.

Професор Доган Яшар от Института по морски науки към Университета "9 септември" каза, че до две-три години хората ще могат да прекосяват Босфора, ходейки по леда. По думите му през 2022, 2023 или 2024 г. предстои "глобално застудяване", през което истанбулският пролив ще се заледи. Той твърди, че ще се наблюдава явлението "мини ледников период".

"Земята ще преживее за кратко почивка от глобалното затопляне. По време на тази почивка Босфорът ще се заледи", каза професорът. "Хората са ходили върху замръзналото море през 1929 година. След две или три години очаквам да видя същата сцена", добави той. Прогнозата му обаче оспорва друг турски учен - проф. Левент Курназ от Босфорския университет, предаде "Хюриет дейли нюз".

"Лед на Босфора? Изключено", коментира Курназ, който очаква, че в Истанбул през идните години ще спре да вали дори сняг. "Последният път, когато Босфорът е замръзнал, е бил през 1650 година. Докато Земята е изправена пред глобално затопляне, е изключено той да замръзне отново след само две или три години", казва експертът. Според Курназ Босфорът не само няма да се заледи, но и към края на този век сняг ще може да бъде видян само в Източна Турция. "През следващите години ще има по-малко сняг. Няма да можем да видим сняг в Истанбул след 2050 година”, каза Курназ.

Източник: fakti.bg