Двама от най-влиятелните руски депутати откликнаха днес на вълната от

...
Двама от най-влиятелните руски депутати откликнаха днес на вълната от
Коментари Харесай

Критики към Путин дори от високопоставени руски политици

Двама от най-влиятелните съветски депутати откликнаха през днешния ден на вълната от недоволства за мобилизацията в Русия, като разпоредиха на локални чиновници да се заемат със обстановката и бързо да се оправят с " ексцесиите ", които разпалиха публично неодобрение, съобщи Ройтерс.

Решението на съветския президент Владимир Путин да разпореди първата военна мобилизационна акция в Русия от Втората международна война насам провокира митинги в цялата страна и подтикна доста мъже на мобилизационна възраст да бягат, което сътвори опашки по границите и докара до разпродаване на билетите за еднопосочни полети за тръгване от страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Появиха се доста известия по какъв начин хора, които в никакъв случай не са служили в армията, получават повиквателни, обратно на гаранциите на министъра на защитата Сергей Шойгу, че единствено тези, които имат военна компетентност или военен опит ще бъдат мобилизирани, което подтикна даже свръхлоялни прокремълски политици обществено да изразят безпокойствие.

Двама високопоставени съветски депутати, които са близки съдружници на Путин, намерено откликнаха на публичното неодобрение за метода на осъществяване на мобилизационната акция. Председателката на Съвета на федерацията, горната камара на съветския парламент, Валентина Матвиенко сподели, че знае за известията, че мъже, които не би трябвало да подлежат на готовност, биват привиквани.

" Подобни ексцесии са изцяло неприемливи. И считам за изцяло основателно, че те провокират остра реакция в обществото ", написа тя в пост в Телеграм. В директно обръщение към съветските губернатори, които по думите ѝ носят " цялата отговорност " за осъществяване на мобилизацията, Матвиенко написа: " Осигурете условия провеждането на частичната готовност да се реализира в цялостно и безусловно сходство с оповестените критерии. Без нито една неточност ".

Председателят на Държавната дума, долната камара на Народното събрание, Вячеслав Володин също изрази безпокойствие в обособен пост в обществените мрежи. " Получаваме недоволства ", написа той. " Ако е направена неточност е належащо тя да бъде поправена... Властите на всички равнища би трябвало да осъзнаят отговорностите си ", добави Володин.

Според съветски чиновници 300 000 души ще бъдат привикани в хода на мобилизационната акция. Кремъл два пъти отхвърли, че в реалност има намерение да активизира повече от 1 милион души след две обособени известия за това на самостоятелни съветски медии. Според правозащитни организации повече от 2000 души са били арестувани тази седмица при митинги против мобилизацията в десетки градове на Русия, а през днешния ден се оповестява за нови митинги в съветския Далечен изток и Сибир.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР