Двама от най-уважаваните български музиканти пианистът Людмил Ангелов и диригентът

...
Двама от най-уважаваните български музиканти пианистът Людмил Ангелов и диригентът
Коментари Харесай

Людмил Ангелов и Росен Миланов с неделно матине в зала България“

Двама от най-уважаваните български музиканти пианистът Людмил Ангелов и диригентът Росен Миланов се причисляват към сезона на Националния оркестър с матине - подарък за меломаните. На 11 декември, неделя, от 11 ч. единствено ден преди да го изсвири в огромната зала на Берлинската филхармония, Людмил Ангелов ще показа Концерт за пиано и оркестър №3 от патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров. Второ деяние от балета " Лешникотрошачката " от Чайковски ще звучи във втората част на концерта.

От петте клавирни концерта на Панчо Владигеров Концерт за пиано и оркестър № 3 се радва на най-голяма известност. Написан е особено за откриването на новата огромна концертна зала „ България “ в София на 9 октомври 1937 година Изпълнен е от Академичния оркестър с диригент Цанко Цанков, солист е композиторът. Третият клавирен концерт носи едни от най-ярките характерности на Владигеровата музика: открояваща се благозвучност, контрастни настроения, обилна оркестровка, звуков искра, ритмично благосъстояние.

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, “Музикферайн ” във Виена, “Концертгебау ” в Амстердам, “Плейел ” и “Гаво ” в Париж, ”Линкълн Център ” в Ню-Йорк, “Ла Скала “ в Милано, “Алтеопер “ във Франкфурт, “Херкулес ” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, “Аудиторио Насионал ” в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул и доста други.

Записвал е за компаниите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е почетен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin ”. През 2016 английската компания Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на Военновъздушни сили в Глазгоу.



Уважаван и уважаван от публиката и музикантите, Росен Миланов понастоящем е музикален шеф на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън. Наскоро е назначен и за основен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна. Талантливият български музикант се утвърди като диригент със значимо национално и интернационално наличие.

Наскоро приключи седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания. В Съединени американски щати, където живее, е дирижирал симфоничните оркестри на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Балтимор, Милуоки, Сиатъл, Форт Уърт, Националния симфоничен оркестър в „ Кенеди център ”, просветителната самодейност на „ Карнеги хол ” с оркестъра „ Сейнт Люк ” и „ Сивик оркестра “ – Чикаго.

В интернационален проект диригентът си сътрудничи със Симфоничните оркестри на Би Би Си и на Романска Швейцария, Ротердамска филхармония, с националните симфонични оркестри на Олборг, Латвия и Унгария, с оркестри в Торонто, Ванкувър, Мексико, Колумбия, Сао Паоло и Бело Оризонти, Нова Зеландия, с Филхармонията Квазулу-Натал в Южна Африка. Росен Миланов е гастролирал като диригент и в Далечния Изток – със симфоничния оркестър на Японска радиотелевизионна компания NHK, с оркестрите на Сапоро, Токио, Сингапур, Филхармониите на Малайзия и Хонг Конг.

На сцената е музицирал с някои от водещите международни актьори като Йо-Йо Ма, Ицхак Пърлман, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Мидори, Кристиан Тецлаф, Андре Уотс, „ Кингс сингърс ”, Сергей Хачатрян. Както и с именити български реализатори – Николай Гяуров, Веселина Кацарова, Красимира Стоянова, Мила Георгиева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Анна Стойчева, Диляна Момчилова и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР