Двама от най-иновативните и влиятелни артисти в света на дъб

...
Двама от най-иновативните и влиятелни артисти в света на дъб
Коментари Харесай

Дъб величията Lee „Scratch“ Perry и Mad Professor за първи път у нас

Двама от най-иновативните и авторитетни актьори в света на дъб музиката ще изнесат първото си взаимно шоу на българска сцена на 2 юни в Маймунарника. Абсолютният пионер в развиването на стила, ямайският продуцент и изобретател със статут на жива легенда – Lee „ Scratch “ Perry, и не по-малко внушителният и автентичен Mad Professor, основен за второто потомство актьори и развиването на жанра, ще раздрусат почитателите с огромна доза от неповторимия си тон, изпълнен с сила и независимост. Тандемът идва в София с мощната си саунд система по покана на Reel Feel.
Lee “Scratch” Perry несъмнено е съществена движеща мощ и направлява посоката на регето и дъба от 70-те години компактно до сегашния миг. Името му е обвързвано със взаимна и продуцентска работа с всевъзможни актьори, измежду които Bob Marley & The Wailers, Junior Marvin, The Longos, Max Romeo, Beastie Boys, Adrian Sherwood, Ari Up, The Clash и доста други. Музикалният му път стартира от Кингстън, когато става чирак в емблематичното Studio One, а необикновеният му екстравагантен метод към записването и студийните резултати, както и неповторимият му личен почерк и ловкостта му зад пулта, го обвързват с песни и албуми, изпъкващи като върхови в развиването на дъба.
Нийл Фрейзър получава псевдонима „ Лудият професор “ още като дете, с помощта на нестихващия му интерес към опити с електрониката. Едва 10-годишен, той съумява самичък да си построи радио и телефонна система. В следствие Mad Professor става знаменит дъб продуцент и звуков инженер, отличаващ се с истинските си продукции и ремикси. Той е една от водещите фигури в жанра и значителен мотор в прехода на дъба към цифровата епоха. В лейбъла Ariwa Mad Professor сътрудничи с Lee “Scratch” Perry, Sly & Robbie, Johnny Clarke, Pato Banton, Jah Shaka и Horace Andy. Извън сферата на обичайното реге и дъб ексцентричният експериментатор е работил с имена като Jamiroquai, Sade, Massive Attack и The Orb, както и с най-големите звукозаписни студия. Най-емблематичният му план, който бетонира името му в историята на музиката, е ремиксираната версия на втория албум на Massive Attack, под името No Protection от 1995-а.
Когато са отвън студиото, Lee “Scratch” Perry и Mad Professor обикалят по фестивали из целия свят, като турнето на Perry със Subatomic Sound System „ Blackboard Jungle Dub - 45th Anniversary Tour “ е разпродадено за съвсем всяка оповестена дата в Съединени американски щати и Европа през 2018-а и началото на 2019-а, а Rolling Stone го промотира като първия дъб албум, юридически в миналото, показан онлайн за първи път.
В началото на летния сезон мощната саунд система на Lee “Scratch” Perry и Mad Professor ще раздруса София за първи път, под намерено небе, с помощта на Reel Feel. Незабравима вечер чака всички почитатели на дъба, датата е 2-ри юни, мястото е Маймунарника.

Билети за събитието на цена от 35 лева са налични от 3.04.2019 година в мрежата на Eventim и OMV.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР