Двама министри от правителството на Ангела Меркел ще бъдат изслушани

...
Двама министри от правителството на Ангела Меркел ще бъдат изслушани
Коментари Харесай

Двама министри на Меркел дават обяснения пред депутатите по скандала с Wirecard

Двама министри от държавното управление на Ангела Меркел ще бъдат изслушани през днешния ден пред депутатите по гигантския счетоводен скандал с компанията за електронни заплащания Wirecard, съобщи Франс прес.

Социалдемократът Олаф Шолц, министър на финансите, и министърът на стопанската система, консерваторът Петер Алтмайер, са извикани в комисията по финанси на Бундестага (долната камара на немския парламент), кято ще заседава при закрити врата от 14 часа по Гринуич (17 часа бълг. време).

Депутатите желаят да схванат за какво министерствата и регулаторните органи не са реагирали по-рано, с цел да се избегне този невиждан финансов скандал.

Скандалът гръмна през юни, когато Wirecard, който е измежду 30-те най-големи немски компании от борсовия показател Dax, призна, че 1,9 милиарда евро, вписани в счетоводните му книги и равняващи се на една четвърт от финансовия му баланс, не съществуват.

Акциите му поевтиняха с 98 % и компанията банкрутира.

Нейният основател и началник, австриецът Маркус Браун, е в предварителния арест дружно с още двама някогашни шефове въз основа на голям брой обвинявания.

Освен за изпарилите се пари, прокуратурата в Мюнхен ги упреква и че са раздули още през 2015 година финансовите доклади с измислени приходи.

Бившият действен шеф и член на управителния съвет на Wirecard Ян Марсалек, също австрийски жител, се укрива в Русия, съгласно немски медии.

Германският регулатор на финансовите пазари и банките Bafin, който е зависещ на министерството на финансите, е засипан с рецензии през цялото време на абсурда.

Вече от пет години медиите гъмжат от клюки за нередности с икономическия модел на Wirecard.

Директорът на финансовия регулатор Феликс Хюфелд, който от предходната седмица е обект на правосъден иск на вложители, дефинира случая в края на юни като цялостна злополука и позор за страната.

Правителството също е в деликатна обстановка: съгласно отчет на самия Шолц, той е знаел още през 2019 година за следствие на регулатори по съмнения за манипулиране на пазарите от Wirecard.

Канцлерката Меркел също попадна под огъня на рецензиите, откакто седмичникът " Шпигел " писа, че е рекламирала компанията по време на пътешестване в Китай през 2019 година, до момента в който кабинетът й към този момент знаел за следствието.

Меркел отхвърля да е била в течение на нещата.

За да избегне ново злополучие, Олаф Шолц даде обещание промяна на надзора посредством даване на по-големи пълномощия на финансовия регулатор.

Wirecard, която в миналото бе " изгряваща звезда " в процъфтяващия финансово-технологичен бранш, разгласи банкрут на 25 юни, откакто ръководителите й признаха, че 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) са били показани като държани в сметки във Филипините, а в действителност не са съществували.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР