Двама известни български икономисти илюстрираха това в коментари за слънчогледа

...
Двама известни български икономисти илюстрираха това в коментари за слънчогледа
Коментари Харесай

Пазарът започва да слага на мястото им „продавачите на страх“ за цените

Двама известни български икономисти илюстрираха това в мнения за слънчогледа и олиото.   

 

" Слънчогледовото олио ще поевтинее още ", предвижда Лъчезар Богданов.

 

" Как въобще някой повярва на продавачите на боязън предходната пролет, които вещаеха недостиг и цена от 10 лв. за бутилка? Видяхме даже пердах за олио на промоция. Година по-късно производители на слънчоглед желаят ограничение на конкуренцията и държавна помощ.

 

Не че не сме привикнали тъкмо най-големите бизнеси да са най-гласовити, и постоянно – изключително сполучливи – в надпреварата за дотации, пише икономистът в профила си във Facebook. И показва някои обстоятелства, които оборват смешния рев за държавни помощи:  

 

-  България е вторият максимален производител на слънчоглед в Европейски Съюз – малко след Румъния, и пред Франция и Унгария. Делът на България в общото произвеждане в Европейски Съюз през 2022 година е 22.5%.

 

-  Средният рандеман на повърхност през 2022 година е по-висок от междинния за последните 15 години;

 

- България е на 2-ро място в света по експорт на слънчоглед в света през 2021 година и 2022 г.;

 

- През 2022 година износът на слънчогледово олио нараства с над 116% (повече от двукратно) по отношение на 2021 година, или с близо 760 милиона евро! Българските преработватели са изнесли олио на стойност над 1.4 милиарда евро през предходната година;

 

Така  България се изкачва на 2-ро място в света по експорт на олио след Турция (за Украйна и Русия, които са огромни експортьори, няма данни).

 

" Нито слънчогледът, нито олиото ще „ свършат “, още по-малко ще има цени по 7 лв. бутилката. Нито би трябвало да има високи цени на олиото в магазините, нито се постановат (допълнителни) дотации ", категоричен е Лъчезар Богданов.

 

Колегата му Георги Ангелов също разяснява особеностите на българския слънчогледов пазар, показва Сега.

 

Той отбелязва, че на държавния справочен уебсайт за цените на храните данните са много странни и липсва нещо доста значимо - развиването на цените на интернационалните пазари.

 

Експертът дава образец с олиото - в държавния уебсайт са поставили цена на едро от комисията по стоковите тържища, която няма нищо общо с действителността, и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува. 

 

" Олиото е борсова стока и има интернационална борсова цена на едро. Борсовата цена внезапно се качи предходната пролет - пикът бе в средата на март, след което доста падна през лятото и продължава надолу.

 

В момента олиото на едро на интернационалния пазар е по-евтино в сравнение с преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 година насам (около 1 $ за литър) ", акцентира Георги Ангелов. 

 

Тези данни са значими, тъй като разрешават да се види накъде вървят интернационалните цени и дали вътрешните цени се движат в вярната посока или нещо изкривява пазара, изяснява икономистът.

 

И прибавя, че държавното управление би трябвало да  си отговори за какво са толкоз високи цените на едро на нашата стокова борса.

 

Все отново, въпреки и с огромно забавяне, поевтиняването на олиото на интернационалните пазари към този момент се отразява и на вътрешния пазар на дребно. В супермаркетите се появиха промоции на цена под 3 лв. за литър.

 

Пазарът санкционира " продавачите на боязън ", които предходната година се пробваха да провокират неестествен недостиг, с цел да напомпат цените. Георги Ангелов изяснява по какъв начин:

 

" Представете си производител или търговец на слънчоглед или олио, който предходната година можеше да продава на високи цени, само че вместо да продава и да печели, взема решение да напълни склада и да изчака още по-висока цена.

 

Точно тези спекуланти в този момент се оплакват от конкуренция и ниски цени. Миналата година съветските тролове във фейсбук и други клакьори вещаеха, че Европа ще почине от апетит и мраз през зимата и цените единствено ще порастват. Някои повярваха и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио, други изпълниха цели хранилища. Е, и едните, и другите евентуално повече няма да имат вяра на брътвежите на троловете. Така че най-малко едно потребно нещо ще излезе от цялата обстановка ", обобщава икономистът.

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР