Двама депутати от 42 Народно събрание били поръчани за физическо

...
Двама депутати от 42 Народно събрание били поръчани за физическо
Коментари Харесай

Местан и негов колега били поръчани за физическо ликвидиране през 2013 г., твърди НСО

Двама депутати от 42 Народно заседание били поръчани за физическо очистване. Това излиза наяве от писмо на Националната работа за защита (НСО) до OFFNews , откакто благодарение на Програма Достъп до информация  беше наказана административния съд в София поради отхвърлен достъп до информация по отношение на защитата на ексдепутата и някогашен водач на ДПС  Лютви Местан
 Съдебно решение уличава спецслужбите в произвол  Съдът разпореди НСО да огласи по какъв начин се взимат решения за защита  Подготвяли атентат против Пеевски, той два дни се дърпал за защита
С решението на съда службата беше задължена да оповести претекстовете, които са били съображение за назначение през 2013 година на защитата на дясната ръка на Ахмед Доган по това време. От предоставената информация излиза наяве, че това е неизвестен сигнал за подготвяно " физическо очистване " на Местан и още един народен представител от 42-то Народно заседание.

Мотивите, т.е. информацията за обстоятелствата по отношение на съществуване на нараснала застрашеност се съдържат в получен в Министерство на вътрешните работи неизвестен, писмен сигнал, адресиран до министъра на вътрешните работи. В сигнала се твърди, че на извършена среща е " разисквано и решено физическото очистване " на двама народни представители от 42-то Народно заседание, единият от които е господин Лютви Местан. Министерство на вътрешните работи е уведомило началника на НСО за постъпилия сигнал с писмо от 3.10.2013 година

От НСО не посочват името на втората цел в Народното събрание, чието болшинство по това време се представляваше от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " златният пръст " на " Атака ".

От службата оповестяват, че сигналът е докладван в специфичната комисия, която взима решения за защита, от основния секретар на Министерство на вътрешните работи. По това време на този пост е Светлозар Лазаров , по-късно народен координатор на " Атака ". Началник на НСО пък е някогашния персонален гард на Бойко Борисов - Тодор Коджейков,  а министър на вътрешните работи е Цветлин Йовчев. Шеф на ДАНС пък е Владимир Писанчев,  който дружно с шефа на НСО и главсека на Министерство на вътрешните работи е дал зелена светлина за защитата на Местан при недоказани изказвания за подготвяното ликвидиране на депутата.

Любопитното е, че самият Местан в няколко свои изяви твърди, че не знае за какво има защита и евентуално не е имал визия за анонимния сигнал. 

Решението за защита е взето на 24 октомври 2013 година - няколко седмици след приемането на сигнала. Време, в което явно Местан е можело да бъде премахнат без проблем, само че това не е било причина службите да се задействат. В решението на комисията се назначава персонална и постова защита на депутата пред дома му, построена е система за видеонаблюдение и СОТ и му е възложен длъжностен автомобил.

От предоставените по делото документи излиза наяве, че претекстовете, с които е взето решението за защитата на Местан е било разкрито сега на желаната от редакцията на OFFNews информация. Въпреки това управлението на НСО по това време, отпред с Ангел Антонов , отхвърлят достъп до нея с претекстовете, че е държавна загадка и не предстои на разгласяване. 

На процедура обаче се оказва друго - информацията е била класифицирана като " Служебна загадка ", т.е. със период на отбрана от 6 месеца и опция за наново удължение на периода с нови 6 месеца. Въпреки това, вместо тя да бъде разкрита и предоставена по реда на Закона за достъп до социална информация или да бъде унищожена година след декласификацията ѝ, тя към момента се съхранява в НСО. 

В този смисъл и съдът установи, че в службата се погазва Законът за отбрана на класифицираната информация:  

В случая тя (търсената информация, бел. ред.) е основана на 24.10.2013г. с решението за назначение на защита. 12-месечният период за отбрана изтича на 24.10.2014г., като след тази дата по арг. от чл.34, ал.3 от ЗЗКИ равнището на подредба се отстранява и достъпът до тази информация се реализира по реда на Закона за достъп до социална информация.

Търсената информация е поискана със заявление от 13.01.2016г, към която дата периода за подредба е изминал, заради което и ответникът (НСО, бел. ред.) е следвало да даде достъп. Без значение е, поставената от ответника върху решението за назначение на защита дата на декласификация- 15.04.2016г, защото този период опонира на законоустановения по чл.34, ал.1 т. 4 и ал.2 от ЗЗКИ. Нивото на подредба се отстранява след приключването на съответния период според член 34 ЗЗКИ и е неприемливо същият да бъде удължаван без съществуване на законово съображение за това.

Освен че с това правосъдно решение се основава казус , с него се потвърждава и фактът, че службите съхраняват нерегламентирано документи, чийто период на отбрана от дълго време е изминал. Това на процедура основава условия за корист, като продължава укриването на информация, която би трябвало или да бъде оповестена, или унищожена. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР