Двама активисти на Грийнпийс (Greenpeace) се спуснаха с парапланер върху

...
Двама активисти на Грийнпийс (Greenpeace) се спуснаха с парапланер върху
Коментари Харесай

Активисти на Грийнпийс кацнаха върху централа на ЕЦБ с лозунга: „Спрете да финансирате климатичните убийци!”

Двама деятели на Грийнпийс (Greenpeace) се спуснаха с парапланер върху покрива на една от постройките на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, с цел да осъдят изкупуването на задължения на компании, които залагат на изкопаемите горива, оповестиха от екологичната организация.
На 10 метровия транспарант беше изписано "Спрете да финансирате климатичните убийци ". Greenpeace осъди в, оповестен през днешния ден, политиката на изкупуване на частен дълг, водена от ЕЦБ, в това число 300 милиарда евро скъпи бумаги, издадени от над 60 компании, употребяващи изкопаеми горива. Сред тях са Шел (Shell), Тотал (Total), Ени (Eni), О Ем Ви (OMV) и Репсол (Repsol).
За да поддържа икономическата активност в еврозоната, която беше тежко наранена от пандемията от COVID-19, ЕЦБ стартира през 2020 година стратегия за солидно изкупуване на задължения, както на страни, по този начин и на компании от частния бранш. Този нов механизъм добавя програмата за количествено облекчение, която стартира през 2015 година за да се налят свежи пари в стопанската система.

Изпълнителният шеф на Грийнпийс Интернешънъл Дженифър Морган сподели: „ Пристрастността към въглерода е необятно публикувана в Европейската централна банка. Вместо да благоприятства изкопаемите горива, ЕЦБ би трябвало неотложно да изключи тези токсични активи и да промени разпоредбите, с цел да се оправи с изключителните климатични обстановки, в които живеем. Зеленият и обективен преход към резистентен свят без въглерод би трябвало да бъде център и център на ЕЦБ. "

По-голямото излагане на въглеродно интензивните браншове на ограничения в региона на климатичната политика не се отразява в цената, която ЕЦБ приписва на активите (намаление върху цената на активите, известно като подстригване) за мощно замърсяващи действия, имплицитно благоприятствайки ги, когато им се предлага да обезпечат заем. В същото време те преобладават в листата с активи, които ЕЦБ приема като поръчителство: до момента в който те съставляват 59% от допустимите корпоративни облигации в рамката на обезпечението на ЕЦБ, секторът на изкопаемите горива, енергоемката индустрия, въглероден превоз и невъзобновяемите комунални услуги способстват единствено с 24% от корпоративната претовареност и 29% за брутната добавена стойност, се показва в отчета.

Анализът предлага три различни сюжета, които ЕЦБ би могла да одобри в поддръжка на прехода към възобновима сила и за справяне с изключителните обстановки в региона на климата, като й помогне да се приведе в сходство с Парижкото съглашение за климата.

При първия сюжет на „ подравняване на климата “ ЕЦБ може да поправя отслабването на облигациите въз основа на климатичния отпечатък на съответната компания, което понижава сумата, която банките могат да получат в заеми, когато дават облигациите на замърсяващите компании като поръчителство.

Във втория сюжет на „ нисковъглеродни, подстригвания “, в допълнение към подстригванията, свързани с климата, ЕЦБ ще изключи облигации, свързани с изкопаеми горива.

В сюжета на „ ниски въглеродни излъчвания, съобразени с климата “ ЕЦБ ще изключи по-голямата част от облигациите, издадени от въглеродно интензивните браншове, което ще докара до понижаване с над 70% на въглеродния интензитет на корпоративните облигации в рамката на обезпечението.

се разгласява взаимно от Фондация за нова стопанска система (NEF), Лондонския университет SOAS, Университетът на Западна Англия, Университетът в Гринуич и Грийнпийс за Централна и Източна Европа.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР