Двадесет и една организации на българи от 11 държави кандидатстват

...
Двадесет и една организации на българи от 11 държави кандидатстват
Коментари Харесай

373 са българските училища в чужбина - в 43 държави на 6 континента

Двадесет и една организации на българи от 11 страни аплайват за финансиране от българската страна за откриване на неделни учебни заведения зад граница, оповестяват от Министерството на образованието. Най-много са от Англия – шест. Сред претендентите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, Съединени американски щати и други

Общо 373 са българските неделни учебни заведения в чужбина през тази образователна година. Те се намират в 43 страни на шест континента. В тях се образоват над 35 000 деца от 4-годишна възраст, възпитаници от 1 до 12 клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските неделни учебни заведения е повишен съвсем 10 пъти.

Министерството на образованието и науката (МОН) подкрепя организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, образованието на по-големите възпитаници по български език и литература, история и цивилизация, география и стопанска система, както и действия, свързани със запазване на българския фолклор и просвета. В стратегиите на МОН са включени проведени образования на учителите от неделните учебни заведения, партньорства сред тях и основаване на електронни обучителни материали за работа от разстояние.

За първи път през тази година се планува да се изготвят обучителни стратегии за децата в предучилищна възраст в българските неделни учебни заведения и електронни обучителни материали за тях.

В плана за бюджет за идната образователна година са заложени близо 15 милиона лв. за поддръжка на образованието на децата в неделните учебни заведения.

Възпитаниците на неделните учебни заведения имат опция да се явят на изпит и да получат документ за притежаване на български език по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има опция висши учебни заведения да зачитат оценката от документа с минимално равнище не по-ниско от В2 като балообразуваща за обособени специалности.

Право да основават неделни учебни заведения имат организации на българи, живеещи отвън Република България, регистрирани според законодателството на съответната страна за осъществяване на образователно-културна активност, задгранични представителства, православни църковни общини и Славянобългарският манастир „ Св. Вмчк. Георги Зограф “ в Атон, Гърция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР