Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в

...
Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в
Коментари Харесай

Разследващата дейност на държавата е блокирана, заяви Рашков

Двадесет и две каузи против проведени незаконни групи отлежават в прокуратурата. Държавата е блокирана в нейната проверяваща активност. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия.  " За огромно страдание положението на българската прокуратура и нормативното споразумяване на пълномощията на прокуратурата е една сериозна спънка за навреме следствие ", акцентира вътрешният министър. И даде за образец случая с следствието на злоупотребите при строителството на автомагистралите и язовирите. Затова Рашков предлага да има опция да се образува досъдебно произвеждане и от проверяващите органи, както и да се притегля отговорно лице към отговорност. " Прави усещане също, че основният прокурор и шефът на КПКОНПИ може да изискат потреблението на СРС. Тази особеност би трябвало да бъде отстранена. Защо се постанова това, откакто единственият орган, който може да разреши сходно следствие, е съдът по закон? Ние сме позволили медиатор в лицето на прокурора. Това е ограничение на съществени права на индивида ", акцентира Рашков. 

Трябва да се пристъпи към функционални и структурни промени в Министерство на вътрешните работи. Каза още министърът на чуването си, на което той показа политическия кабинет на ведомството и тактиката за развиване на министерството. Рашков уточни, че промени в структурата са заложени и в съдружното съглашение на ръководещите.

Обсъжда концепцията Главна дирекция  " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да се обособи като обособена държавна организация или като изпълнителна организация към Министерство на вътрешните работи. Също по този начин се водят диалози дали Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи да не премине към Министерството на здравеопазването. Силовият министър отбеляза, че към момента не са били предприемани дейности по тези тематики и добави, че няма решение и за това дали ще има промяна на незабавния телефон 112. Според министъра тези въпроси ще се решат дружно с Народното събрание.

Бойко Рашков сподели още, че последните 10 години съставът на ведомството е бил последователно сведен, като сега е към 50 хиляди души. По съответствие администрация и различен личен състав Министерство на вътрешните работи не е преди всичко в страната.

Министърът сложи пред народните представители и въпроса за териториалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. Той посочи, че има районни ръководства с по-ниска натовареност от други, защото заради обезлюдяване или други аргументи криминогенната конюнктура е релативно спокойна. Но това не значи, че управлението на Министерство на вътрешните работи има желание да пристъпва към редуциране и уволнение на хора. Ръководството желае да направи преливане на част от полицейския състав, доколкото е допустимо. " Искаме да има състав, който да посещава и дребните обитаеми места ", сподели министърът, само че добави, че не може да се обезпечат служители на реда във всяко обитаемо място. От думите му стана ясно, че в бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2022 година са заложени повече средства за техника, което ще помогне посредством камери и друга техника да се следи криминогенната конюнктура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР