Два проблема имаше България - дупките и глупаците. Премиерът, като

...
Два проблема имаше България - дупките и глупаците. Премиерът, като
Коментари Харесай

За дупките и глупаците

Два казуса имаше България - дупките и простаците. Премиерът, като един управнически Хари Потър, замахна с магическата сопа, с цел да откри решение на първия. Създавайки неизпълним трети - по какъв начин да бъде изпълнена несломимата му воля. И чувството, че вторият по този начин и ще си остане неуреден...

Здравата армейска закалка разрешава на министър Радев, без да му трепне окото, да приема заповед от вида " Ще кòпаш от тук до обяд! " Когато е дадена не от старшина, а от цялостен генерал-лейтенант, бил той от запаса, че в този момент и министър председател, какво му остава - да тракне уставно с токове, да измърмори " Разбирам " и да се изниже от Министерски съвет. С преглътната вътрешна опозиция: " Ще кòпам аз! От теб до другото дърво... "

При цялата раболепна изпълнителност схваща, че заръчаното от първия министър - служител на реда до всяка дупка, видеонаблюдение във всяка махала, еднообразен до всяка кошара - е реалистично като картина на Шагал. И е нужен проект " Б ".

В Министерство на вътрешните работи Радев не се усеща друго от нормалната войскова среда. И тук всяка заповед е предпоследна; който нищо не прави, в никакъв случай за нищо не е виновен; добре свършената работа не остава ненаказана; за преструване на активност отива повече сила в сравнение с за дейност; не е значимо какво си приключил, а по какъв начин си доложил.

И министърът сподели полутвърдо " не " на премиерската концепция " дупка-полицай ", само че незабавно вкара модернизация: няма кратер на автомагистрала, който бъде видян от неговите чиновници, и да не бъде сигнализирано. Все едно в АПИ всички страдат от перде на очите, че би трябвало някой в допълнение да им навира носовете в ями с размерите на чаша на новостроящ се стадион.

Навсякъде ще дадем наставления, посочи Радев. Казали на лисицата - тя на опашката, подсмихва се народът. Полицаите издават наставление. Служители на Пътното пълнят дупките с наставления. Чиновници радостно танцуват под звуците на " Одата ", с цел да трамбоват кръпката.

Колкото до следващото оттегляне от клетвата, която печелеше избори на ГЕРБ и присъдружните им патриоти - " служител на реда във всяко село ", Радев няма опрощение. Не единствено гласувалите за ръководещите, а всички чакат от полицията най-сетне да стартира качествено и навсякъде да си прави работата. Да пази конституционните права на жителите - живот, здраве, чест, имущество. Да реагира неотложно и съответно при зародил проблем. Дори в " урбанизираните територии ". Цинично определение от следващия долнокачествен закон за все по-обезлюдените през днешния ден родни места и финален земен подслон на генерации българи.

Идеята за " мобилни групи ", които се ориентират по карта, направена от професионалното управление, изобщо няма да размени даже един-единствен еднообразен на място. Защото знаем какъв брой професионално през днешния ден е професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, само че не знаем на какъв принцип картографира рисковите региони. Убедени сме обаче, че до момента в който мобилната група се почесва посред махала Х, в село Y някой безнадеждно вика за помощ. А циганската тайфа, обираща жалките артикули из селския хоремаг, хитро намига на избледнялата генералска физиономия от плаката, оживял от неизвестно по кое време минали избори. Същият, към който на сутринта оживелите от следващата нощ на дългите ножове старци ще насочат своите благодарности за спазените обещания в очакване на седмичния самун.

Няма коментар за изказването на Радев за главоболието, което му причинявало даже малко посещаване в център за видеонаблюдение в подчинените му служби. Забравя, че някои служители на реда прекарват целия си работен ден (или нощ) пред десетките монитори. И - считат експерти - резултати има. Не единствено по линия на КАТ.

Не разбра министър председателят, не разбра и министърът, че даже 100 милиона кеш за заплати промяна не вършат. Те затварят устата на недоволните, стопират митингите, подсигуряват безоблачно председателство. Системата на Министерство на вътрешните работи е болна от години и самодейното лекуване, практикувано от ред професионални и политически дилетанти на върха ù единствено утежнява ситуацията. Време е за изцяло преосмисляне на промяна в службите на министерството, териториалното систематизиране, кадровата политика, професионалната подготовка и специализация на чиновниците, ресурсното обезпечаване, материалното стимулиране. Цялостна, а не на парче. На ти през днешния ден на теб малко стотинки за заплата, на следващия ден на сътрудника три нови патрулки, тук желаят полицейски сектор - вършим го... Не работи. Пред Брюксел може да минем и с " политическа воля ", хората желаят действителни дейности и резултати. И чиновниците в системата, и жителите.

Покрай премиерския яд и министър Нанков остави в аналите своята мъдрост. " Фигуративно сме сложили служител до всяка дупка... " Като остарелият анекдот за бащата, който изяснява на сина си разликата сред " де факто " и " де юре ". Питали нежната част от фамилията, дали против 1000 евро биха се съгласили на нощ с чужд. Баба, майка и щерка дали отговор утвърдително. " Е, сине, - въздъхнал бащата. - Разбра ли: де юре имаме 3 хиляди евро, а де факто - три проститутки ".

А е прав министърът. И в този момент - не до дупките на автомагистралите, а зад амбразурите на гишетата - 2/3 от служителите ни обслужват " фигуративно ".

Премиерът би трябвало да е бил гневен на проклетите дупки, с цел да докара двама от министрите си до Бекетовски режим на пояснение. И по какъв начин не - той в мислите си към този момент прерязва лентичката на автомагистралата София - Ниш - Париж, а тук някакви си дупки край Ябланица. Добре че не се усети за свлачищата и срутищата - като нищо щеше прати служители с чадъри да вардят пътищата. Или да им връчи по една рекламна чаша от последната президентска акция на ГЕРБ - да вървят да отливат язовирите.

Два казуса имаше България - дупките и простаците. Вече има и трети - дупките са прекомерно доста по автомагистралите, простаците - на управителни постове. Като изпролети, дупките елементарно ще ги запълним.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР