Два концептуално различни варианта ще се обсъждат от началотона октомвриКоалиционни

...
Два концептуално различни варианта ще се обсъждат от началотона октомвриКоалиционни
Коментари Харесай

Спорове, ремонтът на кабинета и местните избори отлагат с половин година здравната реформа

Два концептуално разнообразни разновидността ще се разискват от началото

на октомври

Коалиционни разпри, офанзиви на опозицията, наближаващи европейски и локални избори, както и разлики измежду самите ръководещи по концепцията за здравната промяна може да я отсрочат за втората половина на 2019 година

Това предвидиха пред “24 часа ” високопоставени източници.

Иначе здравният министър Кирил Ананиев към този момент е пред финала на подготвяната от началото на лятото промяна. Целта ѝ е да свие източването на пари, да ограничи нерегламентираните заплащания и внезапно да увеличи качеството на здравните услуги.

Според осведомени

на 26 септември

министър

Ананиев ще

показа две

съществени тези, които да бъдат разисквани. И според от поддръжката да бъдат доразработени детайлите по тях.

Както “24 часа ” към този момент писа, едната линия за промени планува по едно и също време със здравната вноска от 8% да се вкара и застраховка, която да покрива лекуване на пациента над избрана сума.

Най-горещите разногласия тук са към това дали застраховката да бъде с закрепена цена, да вземем за пример 12 лева, или да бъде % от прихода - да вземем за пример 2%.

Все още няма решение и по това над каква сума лекуването да се покрива от застраховката - над 700 лева или повече, а също и дали то да се трансформира и за какъв интервал - да вземем за пример в края на всяка година за идната.

В взаимозависимост от крайното решение можело да се промени и съотношението, в което НЗОК и пациентът да си поделят разноските по лекуването над определения таван.

Горещи разногласия текат и по това кои услуги да се доплащат и кои да финансира касата.

Ако при крайното решение надделее мнението да се избере този модел, това значи, че

сегашната вноска

от 8% ще би трябвало

да се усили,

най-вероятно

с 2%,

които да отиват в застрахователни компании и да подсигуряват доплащането.

Това на собствен ред ще наложи и законови ремонти, които да позволен застрахователните компании до надзор над заплащанията, както и да уредят връзките им със здравната каса. Което също изисква още време, с цел да се редактират деликатно текстовете.

Втората линия за промени залага на демонополизация на здравната каса и основаването на конкурентни частни каси.

Това значи, че вноската - непроменена (т.е. сегашните 8%) или пък увеличена, може

да отива

напълно в НЗОК

или в частно

здравно

осигурително

сдружение

Правото за избор най-вероятно ще бъде на пациентите - те ще вземат решение дали да останат единствено в държавната здравна каса или към нея да прибавят и частна.

Този вид изисква и повече време за реализация, защото за него са нужни най-вече законодателни промени, включително и за надзор над възможна нелоялна конкуренция сред касите, над допустимо дискриминиране на тежко заболели пациенти и прочие

Едва след публичното разискване на двата съществени разновидността и техни вариации, които отразявят всяко рационално предложение, те ще влязат в Народното събрание.

“Ако по препоръчаните модели няма консенсус, ще се вършат

единствено фини

настройки за

възстановяване

на контрола

в системата с бюджета на НЗОК за идната година ”, направи спогодба финансовият министър Владислав Горанов през предходната седмица.

Освен по детайлите на двата концептуални модела не престават разискванията и дали здравното министерство само̀ да дефинира цените на здравните услуги, или да продължи да ги договаря с лекарския съюз.

Ще се разисква и концепцията да се преобразуват ли държавните и общинските лечебни заведения, които да влязат под шапката на регионалните, или не. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР