Два изключително тежки случая белязаха края на 2022 и началото

...
Два изключително тежки случая белязаха края на 2022 и началото
Коментари Харесай

Спасиха две родилки и бебетата им във варненска болница

Два извънредно тежки случая белязаха края на 2022 и началото на 2023 година в родилното поделение на МБАЛ „ Света Анна “ във Варна. Единият е от края на предходната година, а вторият – от преди няколко дни, оповестиха от лечебното заведение за Moreto.net.

„ И двете дами приехме с допустимо най-тежката патология на бременността – placenta previa . Това е положение, при което плацентата е ситуирана пред плода, а в тези случаи имахме влючително врастване в маточната стена “, описа началникът на отделението доктор Милко Папазов.
„ Състоянието постанова при родоразрешението матката да бъде отстранена, което носи голям риск от огромни кръвозагуби , нарушено кръвоснабдяване, придружени с висок риск от леталитет “, признава експертът.

„ Благоприятният излаз и в двата случая се дължи както на навреме поставената точна диагноза , по този начин и на положителната подготовка за посрещане на всички затруднения, които могат да зародят при сходни пациентки “, разяснява доктор Папазов.

„ Не допуснахме затруднения както в оперативния, по този начин и в следоперативния интервал и успяхме да се преборим за живота на дамите и на техните деца и те към този момент са си вкъщи “, разяснява началникът на родилното в МБАЛ „ Света Анна “.
И за двете майки това не са първи бременности . И при двете предходните раждания са били с Цезарово сечение.

„ Истината е, че тези случаи зачестяват в международен мащаб . Това има директна връзка както със зачестяването на ражданията с Цезарово сечение, по този начин и с абортите “, изяснява доктор Папазов.

По публични данни междинният % раждания със секцио в България сега е 55% . Има страни, в които той е съвсем 80 на 100. В МБАЛ „ Света Анна “ процентът е 38.

Placenta previa може да бъде открита във втория триместър на бременността. При точно следене, родоразрешението се изтегля към месец преди термина, с цел да има удобен излаз и за дамата, и за бебето.

„ Родилното и отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „ Света Анна “ във Варна са с най-високо равнище на подготвеност. Приемаме всички най-тежки случаи от Североизточна България , а в това време няма никаква разлика в заплащането на клиничните пътеки сред лечебните заведения с най-високо равнище на подготвеност и останалите “, разяснява доктор Папазов.
Припомняме, че родилното поделение на МБАЛ „ Света Анна “ през предходната година беше единственото, което приемаше бременни с ковид , за които бяха основани всички условия за изолираност от останалите родилки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР