Два изключително тежки случая белязаха края на 2022 и началото

...
Два изключително тежки случая белязаха края на 2022 и началото
Коментари Харесай

В МБАЛ Света Анна – Варна спасиха две родилки и бебетата им

Два извънредно тежки случая белязаха края на 2022 и началото на 2023 г в родилното поделение на МБАЛ " Света Анна – Варна “. Единият е от края на предходната година, а вторият – от преди няколко дни. Това оповестиха от лечебното заведение, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ". 

" И двете дами приехме с допустимо най-тежката патология на бременността – placenta previa. Това е положение, при което плацентата е ситуирана пред плода, а в тези случаи имахме влючително врастване в маточната стена “, описа началникът на отделението доктор Милко Папазов.

" Състоянието постанова при родоразрешението матката да бъде отстранена, което носи голям риск от огромни кръвозагуби, нарушено кръвоснабдяване, придружени с висок риск от леталитет “, признава експертът.

" Благоприятният излаз и в двата случая се дължи както на навреме поставената точна диагноза, по този начин и на положителната подготовка за посрещане на всички затруднения, които могат да зародят при сходни пациентки “, разяснява доктор Папазов.

В операционните и в двата случая, които се случват през броени дни, влизат висококвалифицирани екипи от акушер-гинеколози, хирурзи и реаниматори, ръководени от проф. Явор Корновски, както и оперционни сестри и акушерки. Медиците, с помощта на чийто труд, умения и безрезервност две варненски дами се прибраха с живи и здрави бебета вкъщи, са доктор Милко Папазов, доцент Станислав Славчев, доктор Стоян Костов и анестезиолозите – доктор Фатме Чалъкова, доктор Радослав Николов и доктор Добромир Мичоров.

След няколкочасови интервенции, едната от които – придружена с преливането на големи количества кръв и кръвни артикули, обезпечени навреме от Центъра по траснфузионна хематология, и двете интервенции завършват сполучливо. Спасени са както родилките, по този начин и техните бебета.

" Не допуснахме затруднения както в оперативния, по този начин и в следоперативния интервал и успяхме да се преборим за живота на дамите и на техните деца и те към този момент са си вкъщи “, разяснява началикът на Родилно в МБАЛ " Света Анна – Варна “.

И за двете майки това не са първи бременности. И при двете предходните раждания са били с Цезарово сечение.

" Истината е, че тези случаи зачестяват в международен мащаб. Това има директна връзка както със зачестяването на ражданията с Цезарово сечение, по този начин и с абортите “, изяснява доктор Папазов.

По публични данни междинният % раждания със секцио в България сега е 55%. Има страни, в които той е съвсем 80 на 100. В МБАЛ " Света Анна – Варна “ процентът е 38.

Placenta previa може да бъде открита във втория триместър на бременността. При точно следене, родоразрешението се изтегля към месец преди термина, с цел да има удобен излаз и за дамата, и за бебето.

" Родилното и отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ " Света Анна – Варна “ са с най-високо равнище на подготвеност. Приемаме всички най-тежки случаи от Североизточна България, а в това време няма никаква разлика в заплащането на клиничните пътеки сред лечебните заведения с най-високо равнище на подготвеност и останалите “, разяснява доктор Папазов.

Припомняме, че родилното поделение на МБАЛ " Света Анна – Варна “ през предходната година беше единственото, което приемаше бременни с ковид, за които бяха основани всички условия за изолираност от останалите родилки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР