Два часа спориха депутатите по искането на Възраждане за прекратяване

...
Два часа спориха депутатите по искането на Възраждане за прекратяване
Коментари Харесай

Спор в парламента: Остават ли американските бази в България?

Два часа спориха депутатите по настояването на " Възраждане " за преустановяване на Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата. В последна сметка то не беше признато.

В плана беше посочено, че Народно събрание разпорежда на Министерски съвет да предприеме неотложно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предупреждение по дипломатически път. В момента се употребяват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В съглашението е разказано, че българските и американските военни могат да употребяват базите дружно.

Според представителите на " Възраждане " никой не знае какво има в тези бази, а може даже да има оръжия за всеобщо поразяване.

" Това не е база на НАТО, а на Съединени американски щати ", скочи Николай Дренчев. 

От ГЕРБ опазиха решението за американските бази в страната. Тома Биков уточни, че въпросът не е за тези бази, а той се слага оттатък тях и тяхната полза или вредност, а в по-широк подтекст за българската войска и страна.

" Две страни дефинират световния ред - това са Съединени американски щати и Китай, това са двете самостоятелни страни. Има още към десетина, които са релативно самостоятелни и които дават за защита по 6-7% от Брутният вътрешен продукт и все пак би трябвало да балансират сред двете световни сили. За да може страната ни да се мери с военната мощност на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще би трябвало да се заделят доста повече пари ", сподели Биков, представен от dnes.bg.

Екатерина Захариева от ГЕРБ изясни, че контрактуваните обекти са обществена държавна благосъстоятелност на България и се употребяват при цялостно ценене на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР