Два аспекта са важни – цената на електроенергията за битовите

...
Два аспекта са важни – цената на електроенергията за битовите
Коментари Харесай

Стефан Янев: Подготвяме нова стратегия в енергийния сектор

Два аспекта са значими – цената на електрическата енергия за битовите клиенти и цената за бизнеса. Всички ограничения, които досега се обсъждали или оповестили, следва да се усъвършенстват. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев по време на кръгла маса на тематика „ Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски Съюз “, заяви Novini.bg.

„ Допълнително ще бъде задълбочена работата, ще се промени регулаторният механизъм, където е належащо. Постепенно тежестта на борсата ще се насочи към търговията с краткосрочни артикули “, посочи министър председателят.

„ Нуждаем се от краткосрочни решения, а във връзка с дълготрайните е основана работна група, която приготвя нова тактика в целия енергиен бранш. Търсим намирането на точните решения, излизащи отвън рамките на обичайните решения. Предстои отбрана на хората, които създават артикули и услуги “, акцентира Стефан Янев.

" Многократно сме говорили в разнообразни формати, в това число с представители както на институционално виновни хора във връзка с образуването на цените и изобщо действието на пазара на ел. сила, по този начин и с представители на разнообразни групи - синдикати, работодатели и всички, които имат отношение към тематиката. Съгласен съм с казаното дотук, че минимум два аспекта са значими. От една страна цената на тока за битово ползване, която е на контролирания пазар. На този стадий няма смяна, само че в това време всички битови клиенти, са обект на инфлационен напън от позиция на всички артикули и услуги, които получават в всекидневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да оказваме помощ в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, главният проблем, е цената на тока за бизнеса. Да, склонен съм с това, че регулаторните ограничения на Европейска комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори, т.е. ние по самостоятелен проект си имаме обособена писта и тя ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите към този момент работят ", разяснява още Стефан Янев.

" Как ще наподобява това решение ще го разясняваме в сряда, когато бъде признато. Не желая от в този момент да злоупотребявам, само че в последна сметка всички тези ограничения, които досега сме обсъждали, които досега сме оповестили, които сме създали взаимно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно контролиране, Българската самостоятелна енергийна борса, следва още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от ограниченията да вземем за пример - разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния пазар на по-малки не даде упования резултат. Все отново се появиха крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият пазар не е подготвен за това ", разяснява министър-председателят. Според него самите крайни консуматори се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат.

" Всички тези неща са регистрирани, в допълнение ще бъде задълбочена работата в тази посока. Допълнително ще се промени регулаторният механизъм, където е небоходимо по този начин, че крайните консуматори и потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат предпазени ", сподели още министър-председателят.

Домакин на кръглата маса е президентът Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР