Два аспекта са важни – цената на електроенергията за битовите ...

Два аспекта са важни – цената на електроенергията за битовите

Стефан Янев: Подготвяме нова стратегия в енергийния сектор

Два изгледа са съществени – стойността на електрическата енергия за битовите клиенти и стойността за бизнеса. Всички ограничения, които досега се обсъждали или оповестили, следва да се усъвършенстват. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев по време на кръгла маса на тематика „ Мерки за решение на казуса с високата стойност на електрическата енергия и естествения газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски съюз “, заяви Novini.bg.

„ Допълнително ще бъде задълбочена работата, ще се смени регулаторният механизъм, където е належащо. Постепенно тежестта на борсата ще се насочи към търговията с краткосрочни артикули “, посочи министър председателят.

„ Нуждаем се от краткосрочни решавания, а във връзка с дълготрайните е основана работна група, която приготвя нова тактика в целия енергиен бранш. Търсим намирането на точните решавания, излизащи отвън рамките на обичайните решавания. Предстои отбрана на хората, които създават артикули и услуги “, акцентира Стефан Янев.

" Многократно сме говорили в разнообразни формати, в това число с пълномощници както на институционално виновни хора във връзка с формирането на стойностите и изобщо действието на маркета на ел. енергия, по този начин и с пълномощници на разнообразни формации-синдикати, работодатели и всички, които имат отношение към тематиката. Съгласен съм с казаното дотук, че най-малко два изгледа са съществени. От една страна стойността на катарама за битово ползване, която е на регулирания маркет. На този стадий няма смяна, само че в това време всички битови клиенти, са обект на инфлационен напън от позиция на всички артикули и услуги, които получават в всекидневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да оказваме помощ в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, главният казус, е стойността на катарама за бизнеса. Да, склонен съм с това, че регулаторните ограничения на Европейска комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори, т.е. ние по самостоятелен проект си имаме отделна писта и тя ще бъде в основата на решаването на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите към този момент работят ", разяснява още Стефан Янев.

" Как ще наподобява това решаване ще го коментираме в сряда, когато бъде признато. Не желая от в този момент да злоупотребявам, само че в последна сметка всички тези ограничения, които досега сме обсъждали, които досега сме оповестили, които сме създали съвкупно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно контролиране, Българската самостоятелна енергийна борса, следва още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от ограниченията да вземем за пример-разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния маркет на по-малки не даде упования резултат. Все отново се появиха крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият маркет не е подготвен за това ", разяснява министър-ръководителят. Според него самите крайни консуматори се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат.

" Всички тези неща са регистрирани, в допълнение ще бъде задълбочена работата в тази посока. Допълнително ще се смени регулаторният механизъм, където е небоходимо по този начин, че крайните консуматори и консуматорите от финална инстанция и техните права да бъдат предпазени ", сподели още министър-ръководителят.

Домакин на кръглата маса е държавният глава Румен Радев.

Източник: fakti.bg