Дуото Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) - Людмил Ангелов (пиано)

...
Дуото Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) - Людмил Ангелов (пиано)
Коментари Харесай

Дуото Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов се ражда по идея на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар

Дуото Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) - Людмил Ангелов (пиано) се ражда по концепция на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар. В особено изявление за Classic FM радио Веско описа за началото на това извънредно креативно партньорство, готвейки се за идната си обща изява с Людмил, която е на следващия ден в програмата на „ Европейски музикален фестивал “.

Двамата музиканти се срещат преди доста години по време на концерт във Видин, където всеки от тях имал солова изява. Тогава Веско е към момента възпитаник и изпитва голям почит към пианиста Людмил Ангелов, който към този момент е постигнал интернационална популярност с участията си в влиятелни състезания. Малко по-късно бащата на Веско, изявеният кларинетист - солист от Софийската филхармония Пантелей Пантелеев, ги среща още веднъж и подмята концепцията двамата да стартират да свирят дружно. Така през 1995 година Людмил кани Веско за присъединяване във фестивала в Толедо, който пианистът провежда тогава и още с първите си общи концерти двамата реализират свръхестествен триумф. Вече 26 години забележителното дуо Веско Пантелеев - Ешкенази – Людмил Ангелов предлага незабравими музикални прекарвания за публиката на всяка своя изява. Сред най-големите им креативен провокации досега са били концертните цикли с 16-те сонати за цигулка и пиано от Волфганг Амадеус Моцарт, които двамата извършват в Испания, в Нидерландия и отчасти в България.



Утре, 26 май следва първата изява на дуото след няколкогодишно спиране. Концертът „ Пиацола и Гершуин “ в зала „ България “ от 19:30 ч. е по покана на „ Кантус Фирмус “ и отбелязва 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола. „ Много съм благополучен, че още веднъж ще бъдем дружно на сцената пред нашата обичана българска аудитория “, показа Людмил Ангелов. „ Нашето камерно музициране с Веско е една скъпа част за мен от моето развиване като музикант “, добави той. Двамата реализатори ще зарадват феновете си с най-големите шлагери на Астор Пиацола и Джордж Гершуин, които са в непрекъснатия репертоар на ансамбъла, само че  също и с нови пиеси, които ще бъдат изненада в програмата.

Ограничено количество билети за концерта могат да бъдат закупени онлайн на. За най-големите почитатели, които биха желали да се допрян от близко до магията на този извънреден тандем, се оферират специфични VIP места, ситуирани на самата сцена. Те са в продажба само на касата на зала „ България “.  „ Европейски музикален фестивал “ 2021 се организира с поддръжката на Столичната община, като част от Календара на културните събития на града и под патронажа на госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на София.  Съорганизатор на форума е Министерството на културата, а за реализацията на концерта партнира също Софийската филхармония.

„ Европейски музикален фестивал ” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се провежда от организация „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са взели участие ярки имена от международните музикални подиуми като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, отбор „ Кремерата  Балтика ”, „ Цукерман чембър плейърс ”, Камерен оркестър „ Концертгебау ”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със документ за качество от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР