Думите от мотото на 17-ия Международен фестивал на червенокръстките и

...
Думите от мотото на 17-ия Международен фестивал на червенокръстките и
Коментари Харесай

Агресията е диагнозата на нашето съвремие, смята вицепрезидентът Илияна Йотова

Думите от мотото на 17-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми "Агресия, кино, човечност " са диагнозата, лекарството и изцелението на нашето съвремие, сподели довечера в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия " вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя е патрон на културната демонстрация и бе посетител на нейното публично разкриване. Основни уредници на фестивала са БЧК и Медицинският университет във Варна.

Добре е, че този фестивал бе възобновен, тъй като това е една от най-хубавите, най-човешките прояви, които има българската културна общност, а посредством нея и всички българи, уточни Йотова. По думите й фактът, че за присъединяване в 17-о издание са кандидатствали над 1800 кино лентата приказва какъв брой значима и настояща е тематиката на феста.

БЧК има привилегията да бъде първи на място, където човешкото страдалчество се сблъсква с вярата, добави вицепрезидентът. Тя уточни, че за хората, изпаднали в неволя, състрадателните думи и вдъхването на кураж са по-важни даже от оказването на първа помощ. Йотова уточни, че тъкмо това вършат доброволците от БЧК, които постоянно са на предната линия и нямат почивен ден. Вицепрезидентът добави, че проблемите им няма да бъдат решени с един закон, а е належащо те да бъдат застъпени в редица нормативни актове.

Развитието на фестивала потвърждава, че той е нужен и ще продължи да се развива в бъдеще, добави ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров. Според него киното може да се опълчи на ширещата се в обществото експанзия, само че единствено, в случай че всички българи се обединят и се борят дружно с това събитие. Хората в потребност стават повече и имат потребност от протегната ръка, уточни още Григоров.

Фестивалът е доста значима филантропична естрада и има вероятности за развиване, добави неговият живописен шеф Божидар Манов. Според него концепциите на Червения кръст и Червения полумесец сплотяват хората в днешните сложни времена. Точно това е смисълът на фестивала, той е необходим не като фанфарно събитие, а като действителна работна естрада в доста проблематична област, добави Манов.

През тази година в програмата на културната демонстрация са включени над 200 заглавия. За пръв път е планувана Голяма премия за спечелилия в конкурсната стратегия. Той ще получи статуетка, дело на Андрей Гайдов. Международното жури е с ръководител Павел Васев. Официалното разкриване на фестивала довечера почетоха делегации от Червения кръст и Червения полумесец от Румъния, Турция, Ирак, както и кинодейци, артисти и общественици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР