Думи като умопобъркващо днес се използват за щяло и нещяло,

...
Думи като умопобъркващо днес се използват за щяло и нещяло,
Коментари Харесай

Това ВИДЕО на CGP Grey смазва всяка конкуренция

Думи като " умопобъркващо " през днешния ден се употребяват за щяло и нещяло, само че в случай че става дума за познание, което съществено ще разбърка нещата в главата ви, това видео на CGP Grey смазва всяка конкуренция, написа obekti.bg.

Всички сме чували за разделянето на ляво и дясно мозъчно полукълбо, и всички знаем какъв брой неправилно го пояснява известната логика на психиката.

Старомодната концепция, че несъмнено държание и черти се управляват единствено от едната половина на мозъка в действителност не устоя, написа Science Alert. Но остава фактът, че имаме две мозъчни полукълба - ляво и дясно. И това, което следва да научите за тях, е в пъти по-странно.

Eто какво ни разкрива видеото по-долу:

Вашият мозък е два обособени мозъка. Две полукълба. Всяко обработва половината от зрението ви, половината от придвижванията ви. Лявата управлява дясната страна, дясната управлява лявата страна. Двете се координират с помощта на връзка от нервни нишки, само че тази връзка може да бъде срязана. И това е правено в предишното за лекуване на епилепсия.

След разреза хората наподобяват същите, като се изключи някои особености.

Например, в случай че избират какво да облекат заран с дясната ръка, лявата може да е на друго мнение. Всъщност лявата ръка постоянно не се съгласявала с избора, което било извънредно неприятно за пациентите.

Припомнете си, че всяко полукълбо управлява по една половина от тялото, само че единствено лявото може да приказва. Там се намира центърът на речта. Дясното полукълбо на мозъка е нямо. При естествения мозък това няма значение, тъй като двете половини споделят между тях. Но разграниченият мозък не може.

Ако покажете нещо единствено на десния мозък и попитате " Какво видя? ", отговорът ще бъде " Нищо. " Защото левият, говорещ мозък не е видял нищо. Междувременно десният мозък ще вземе предмета от купчината, скрита от левия.

Попитайте: " Защо държиш предмета? "

Левият мозък ще измисли причина, която звучи правдиво, само че няма нищо общо с истината. Левият мозък не лъже - той просто прави нормалното нещо - основава история, която изяснява предишните дейности на актуалното си аз. Поведение, което хвърля известно подозрение върху схващането за свободна воля (но това е друга история). Левият мозък непрестанно измисля аргументи за дейностите. Това се случва при естествените, здрави хора непрестанно и в случай че се замислите, знаете че сте го правили.

Да се върнем на опитите. Дайте на десния мозък предмет, попитайте " Какво е в ръката ти? " и той няма да може да каже. А когато би трябвало да нарисуват нещо, индивидът с разграничен мозък може да нарисува две разнообразни неща с всяка ръка - нещо, което за множеството хора е много мъчно.

Тези опити са в действителност смущаващи, тъй като като че ли демонстрират, че в главата ни има обособен, друг, глух " разсъдък ".

Когато зададете въпрос на човек с разграничен мозък, можете даже да получите противоречие в отговорите.

И по този начин, в случай че мозъкът ви е разграничен, кои сте " вие " в тази обстановка?

Изкушаваме се да мислим, че говорещата страна е нашата персона, само че " нещо " друго чува и дава отговор на въпроси. И въпреки десният мозък да не може да приказва, той разпознава лица, което левият не може. Ако вие сте лявата половина на мозъка си, значи не можете да познаете приятелите и фамилията си в тълпата.

Разделянето на двете половини демонстрира, че имаме два мозъка и лявата, говореща страна не осъзнава, че не е сама. Лявата половина може да опише обстановката, в която се намира, само че непрекъснато ще бъде изненаддвана от дейностите на дясната и ще би трябвало да ги изяснява.

Струва си да зададем въпроса: за какво след разделянето десният мозък не се побърква изцяло, а си прави работата сносно, дава отговор на въпроси и слуша глупавите истории, които измисля левият мозък...?

Може би при всички нас е по този начин. Сякаш двете половини са били равни сътрудници, до момента в който не се е развила речта, в която десният мозък не може да взе участие, и която последователно се трансформира в централна за живота. Тогава десният мозък просто се е отдръпнал до позицията, в която нямо се координира с левия.

В този миг двама души възприемат това, което четете. Едната половина е изумена, а другата с досада отбелязва какъв брой явно е всичко това.

Едно е несъмнено. Дори в случай че оставим догатките на страна, пациентите с разграничен мозък ни показват, че, най-малкото в мозъка ни участва настрана " нещо ", което при избрани условия чува, схваща и дава отговор.

Кои сте вие? Вие сте двама.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР