Духовният лидер на православните християни по света -Вселенският патриарх Вартоломей,заяви,

...
Духовният лидер на православните християни по света -Вселенският патриарх Вартоломей,заяви,
Коментари Харесай

Вселенският патриарх: Руската църква носи вина за престъпната агресия срещу Украйна

Духовният водач на православните християни по света -Вселенският патриарх Вартоломей,заяви, чеРуската православна черква споделя отговорността за войната в Украйна,предаде Дарик с позоваване на Ройтерс. Вартоломейдобави, че е подготвен да помогне със следвоенното " духовно възобновяване " на Русия.

Вселенският патриарх направи тези свои коментарив укор против съветския патриарх Кирил, който в прав текстблагослови нашествието на Москвав Украйна.

Вартоломей, който през 2019 година разгневи Москва, като призна новопровъзгласената Православна черква на Украйна, съобщи, че съветските управляващи употребяват църквата като " инструмент за своите стратегически цели ".

" Църковното и държавното ръководство в Русия си спомагаха в незаконната експанзия и споделят отговорността за последвалите закононарушения, като да вземем за пример шокиращите отвличания на украинските деца ", съобщи той на конференция, проведена от литовския парламент. „

" Нашият междурелигиозен разговор би трябвало да се концентрира върху способи да се противопоставим и да обезвреждаме потенциала на управлението на Московския патриархат да подкопава единството ни и посредством теологията да легитимира престъпно държание ", сподели още Вартоломей.

Руската православна черква не разяснява незабавно думите на Вселенския патриарх, показва Ройтерс.

Вселенският патриарх е основан в Истанбул и е считан за " пръв измежду равни " в православната черква, която има към 260 милиона почитатели по света, от които към 100 милиона са в Русия.

" Църквата-майка в Константинопол е подготвена още веднъж да помогне на своите деца в Украйна и Русия, както е правила доста пъти в предишното ", съобщи Вартоломей.

" Наш общ християнски дълг е да използваме силата на разговора, с цел да върнем съветските ни братя и сестри към нашите споделени полезности ", добави той и акцентира нуждата от " духовно възобновяване ", както в Русия, по този начин и в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР