Духовник настоява третият братовчед на Христо Ботев да бъде канонизиран.

...
Духовник настоява третият братовчед на Христо Ботев да бъде канонизиран.
Коментари Харесай

Духовник направи филм за родственик на Христо Ботев

Духовник упорства третият братовчед на Христо Ботев да бъде канонизиран. Той споделя за житието на родственика и революционера в любителски документален филм.

Иподякон Марин Савов служи в Руската черква „ Свети Николай Чудотворец”. Преди 10 години ориста му го среща с Иван Николов Печев – трети братовчед на Ботев. Иподяконът основава 14-минутен филм, в който споделя фамилната история.

„ Аз съм най-близкият родственик, тъй като моята прабаба е сестра на татко му – даскал Ботьо”, споделя на фрагментите Иван Печев.

Снимка: btvnovinite.bg

Родственикът на революционера умира през ноември 2016 година и не съумява да разгласява архивите си.

„ Има част от архива, който в този момент благодарение на Министерството на образованието ще издадем в една брошура – негови исторически проучвания, както и отчетът, който съм написал до Българската патриаршия и Светия Синод”, изясни Марин Савов.
Снимка: btvnovinite.bg

Към архиереите Савов се обръща с молба Иван Печев да бъде канонизиран поради праведния живот, кръвната връзка с Ботев и нетленността на тялото му, присъща на светците.

„ Само това споделяше: „ Трябва да се четат неговите текстове и по този начин да бъде свестен той. Иначе Ботев с приказки не може да бъде разкрита неговата същинска личност”, разяснява Марин Савов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР