Дух и материяИзтече ултиматумът, даден от украинската власт, да напуснат

...
Дух и материяИзтече ултиматумът, даден от украинската власт, да напуснат
Коментари Харесай

Гонят монасите от Киевско-Печорската лавра

Дух и материя
Изтече ултиматумът, даден от украинската власт, да изоставен до 29 март

Игуменът митрополит Павло сподели, че остава, до момента в който се водят правосъдни каузи

Изтече крайният период, в който всичките 1000 жители на най-големия православен манастир в Украйна - Киевско-Печорската лавра, трябваше да изоставен обителта. Тази заповед бе издадена на 10 март от Министерството на културата на Украйна, което ръководи музейния комплекс и резерват от името на страната.

След 1917 година пещерният манастир не е благосъстоятелност на църквата, а на страната, която е отдала част от територията му на монасите чартърен за 10 години, а друга - за неустановен период.

Именно 10-годишният контракт изтече на 1 януари и украинското държавно управление реши да не го продължава от опасения, че каноничната Украинска православна черква (УПЦ) продължава да бъде обвързвана с Русия, защото принадлежи към Московската патриаршия. Още през 2018 година от нея бе отцепена Православната черква на Украйна (ПЦУ), която получи църковна самостоятелност от Константинополската патриаршия. На монасите от УПЦ бе препоръчано да преминат в новата черква, само че множеството от тях отхвърлиха. Сега някои от тях напущат лаврата, а колите им подробно се ревизират какви икони и други полезности изнасят.



Стеклото се в лаврата голям брой насочва молитва на открито, напряко върху каменните плочи.

Игуменът на Киевско-Печорската лавра - митрополит Павло - съобщи, че той и други членове на УПЦ имат право да останат и не възнамеряват да напущат лаврата. Те не имат намерение да си тръгнат до края на почналото правосъдно произвеждане. Вече са заведени три желае от тяхна страна, в които се оспорва едностранното преустановяване на контракта за наем. Днес някои от съдиите, които не желаят или се опасяват да вземат участие в делото, си направиха самоотвод.

Монасите каноници приканиха вярващите да защитят духовното сърце на Украйна. В последните дни стотици хора се стичат в лаврата на утринна молитва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР